Az ügyészség életfogytig tartó börtönre ítélné M. Róbertet

Vágólapra másolva!
A csütörtöki vádbeszédben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyész M. Róbertre, a fekete sereg vád szerinti vezetőjére. A pernek 30 vádlottja van, akik a gyanú szerint bűnszövetségben prostitúcióval, szórakozóhelyek megvédésével és tartozások behajtásával foglalkoztak.
Vágólapra másolva!

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyész vádbeszédében a szökésben levő M. Róbertre, a fekete sereg néven ismert szervezet vád szerinti vezetőjére csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. A vádhatóság képviselője a további 29 vádlott közül 23 esetében kért fegyházbüntetést.

Az ügyész az egész nap, kora délelőttől estig, több órán át tartó perbeszédében felidézte, hogy a per több mint három évvel ezelőtt, 2007. március 6-án kezdődött bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más - többek közt zsarolás, csalás, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés - bűncselekmények miatt.

Az ügyet a vádlottak nagy számára és a bűncselekmények súlyára tekintettel öttagú tanács tárgyalta. Az eredetileg 27 vádlottas eljárás a bíróság előtt egyesítések révén 30 vádlottasra nőtt, ám M. Róbert elsőrendű vádlott, a szervezet vélt vezetőjének eltűnése miatt a bíróság előtt csak 29-en jelentek meg csütörtökön.

A per nagyságát jól példázza, hogy már a vád benyújtásakor 15 ezer oldalnyi iratanyaga volt, azóta több mint 100 tárgyalási napon tárgyalták. A bűnszervezet - amelyben a vád szerint a 30 vádlottból 18 vett részt - prostitúcióval, szórakozóhelyek megvédésével és tartozások behajtásával foglalkozott. A bűnszervezet perbeszédben való kimondása azért lényeges, mert ha a bíróság is megállapítja a szervezet létét, illetve a bűncselekményekben való bűnösséget, akkor a kiszabható büntetési tétel felső határa a duplájára emelkedik.