Vágólapra másolva!
Bár csekély mértékben elkezdtek apadni a folyók, nem sokat javult az árvízi helyzet szerda délutánig a hatóságok szerint.Edelény van a legnagyobb bajban, a védekezők csak remélni tudják, hogy a teljesen átázott, és 80 ezer homokzsákkal megtámogatott gátak kitartanak. Kétmillió homokzsákot használtak fel eddig országszerte a védekezéshez, összesen 1077 kilométernyi folyószakaszon van készültség. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Nem sokat javult az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölték az árvízvédelmi hatóságok szerda késő délután. A Sajó, a Hernád és a Bódva mentén továbbra is több ezren védekeznek, kéttucatnyinál is több út járhatatlan, illetve nehezen járható. Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója, Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs törzsvezetője és Tatár Attila, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője a Hernád gátjánál szerdán sajtótájékoztatóján azt mondták: tartós védekezésre készülnek fel, mert lassan apadnak a folyók. Elmondták: a veszélyhelyzet továbbra is fennáll.

Szinte egész éjszaka és hajnalban megállás nélkül esett az eső Borsod-Abaúj-Zemplén megye több részén, nehezítve az árvízi védekezésben résztvevő több ezer ember munkáját. Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Független Hírügynökséget szerdán arról tájékoztatta, hogy Borsodban összesen körülbelül nyolcezer ember mintegy 500 munkagéppel és járművel vesz részt az árvízi védekezésben. A borsodiakat Békésből, Szabolcsból és Csongrádból érkezett emberek is segítik.

A Sajó, a Bódva és a Hernád mentén továbbra is rendkívül súlyos a helyzet, a folyók gátjait homokzsákok százezreivel erősítették és erősítik, magasítják. Az elmúlt éjszaka villanyfénynél, fáklyák világításával vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisek, rendőrök, pénzügyőrök, egyetemisták, az árvízzel sújtott települések lakói védekeztek, önkéntesek karitatív szervezetek emberei voltak talpon, a védekezésben több mint tízezren vesznek részt.

Az országban összesen 1077 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli a készültségi fokozat, 373 kilométernyi folyószakaszon pedig harmadfokú a készültség - közölte szerdán Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A minisztérium összesítése szerint 2330 vízügyi dolgozó vesz részt a védekezésben, összesen 66 településen, 250 helyen pedig irányítják a munkálatokat. A védekezéshez eddig 2 millió homokzsákot használtak fel, mégis 91 ezer hektár terület került víz alá. Mivel víz alá került 45 ezer hektár szántú terület is, ezeken a helyeken már nem kezdődhetnek meg a tavaszi munkák.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs budapesti központjában közölt összesítések szerint az elmúlt 24 órában 8730-an vettek részt az árvízi védekezésben, akik közül több mint 6100 önkéntes volt. Kedd folyamán összesen 2027-szer kérték a tűzoltók segítségét, ez a szokásos riasztások tízszerese - közölte a tákjékoztatón Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. A legsúlyosabb helyzetben lévő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 938 embert kellett kitelepíteni, országosan ez a szám 1401. Eddig 177 millió forint előleget utaltak ki a vis major alapból az önkormányzatoknak.

Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság vezetője azt mondta, a dombvidéki vízfolyásoknál 81 helyen, 66 településen kellett beavatkozniuk. A töltések nagyon átnedvesedtek, a dombvidékeken összesen 300 millió köbméteres tározók teljesen tele vannak. Félő, hogy a lépcsősen egymás főlé épített halastavaknél egy töltés átszakadása dominőszerű töltésszakadást eredményez - tette hozzá.

Edelény még veszélyben

Éjszaka is védekeznek a töltéseken a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben, ahol apad a Bódva vize, de az áradat még mindig jelentős. A Szuhogy felé vezető út környékén folyamatosan dolgoznak a szivattyúk, a település északi végénél - Szalonna felé - pedig még mindig zsákolják a homokot. "Két csónakkal viszik az érintett töltésrészhez, mert ott akkora a víz, hogy másként nem tudják megközelíteni" - részletezte szerdán este Szaniszló János, a település független polgármestere, hozzáfűzve, hogy a folyó vízszintje apad.

Edelényben is tart a védekezés. Éjszaka befejezik a töltés megtámasztását, ez mintegy két kilométeres szakaszon biztosítja a megfelelő védelmet az ártól. "Százezer fölött van már a beépített homokzsákok száma" - mondta Molnár Oszkár, független polgármester.

Kedden több helyen is átszakadt a homokzsákokból rakott ideiglenes töltés Edelényben. Eddig 80 ezer homokzsákkal erősítették meg a teljesen átázott töltést. Szerdán a várostól délre átvágták a gátat, hogy megvédjék Boldva községet az árvíztől. Szabó Imre cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy átszakadt volna a Bódva gátja. Mint mondta, a folyó gátját a szakemberek bontották Boldva védelmében.

Bár a szakemberek bíznak abban, hogy a gát kitart, Edelényben megkezdték a lakosság felkészítését egy esetleges kitelepítésre. Ha bekövetkezne a gátszakadás, a katasztrófavédelem szerint mintegy ezer embernek kellene elhagynia az otthonát, őket iskolákban, művelődési intézményekben helyeznék el. A városban szinte mindenki a gátakon dolgozik, homokzsákokat pakolnak, vizet szivattyúznak (az edelényi helyzetről részletesen itt olvashat).

Az Edelénynél fentebb fekvő Szendrőn két ház dőlt össze a Bódva áradása miatt eddig, de a folyó itt is apad már. A település 35-40 százaléka van most víz alatt, összesen körülbelül 800 ember otthona. Van, ahol csak 10, de van, ahol 70-80 centiméternyi víz van a házak között - mondta az MTV reggeli műsorában a település polgármestere, Szaniszló János.

Közben a Hernád árvize Ócsanálos felé közeledik. Miskolc Felsőzsolca felé eső városrészén még mindig folyik a homokzsákos védekezés a Sajó kiöntése miatt. Miskolcon biztonságos a lakosság ivóvízellátása. Vannak helyek, ahol lajtoskocsival oldják meg a vízellátást, és a katasztrófavédelem is besegít, egy úgynevezett zacskózógépet telepített a megyeszékhelyre.

Lassú apadás várható

Az árvízi védekezéshez eddig több mint egymillió homokzsákot használtak fel a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén és 1394 embert kellett kiköltözteni az áradások miatt. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a Hernád felső szakaszán - Hidasnémetinél - szerdán 366 centiméteres apadó vízállást mértek. Méránál a folyó 434 centivel tetőzött a kedden, azóta 30 centimétert apadt a víz szintje. Gesztelynél szerdán reggel 438 centiméteres volt a vízállás, ütemesen, mintegy 2 óránként 20 centimétert árad a folyó - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy már most a 2004 évi egyik legnyagobb árvíz szintjét is elérte az ár magassága. A tetőzést szerdán, a délelőtti, kora délutáni órákra várják a vízügyi szakemberek az eddigi legnagyobb árvíz szintjéhez közeli vízállásokkal.

A Bódván megindult az apadás, Hídvégardóban szerdán reggel 297 centiméter volt a vízszint - az eddigi legnagyobb érték itt 291 centiméter volt -, Szendrőben 291 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 15 centiméteres apadást regisztráltak. "A megindult lassú vízszintcsökkenés nem jelentheti azt, hogy lankad a figyelem, most még inkább koncentrálni kell az átázott, megviselt töltés állapotára, mert az apadó víz veszélyt jelent a gátaknak" - mondta Csont.

Máshol is áradnak a folyók

Áradnak a Körösök is: a Fekete-Körösön Antnál szerdán késő délután lépett életbe árvízvédelmi készültség. A Kettős-Körös vízszintje is ekkor haladta meg az elsőfokú készültségi szint elrendeléséhez szükséges magasságot. A hegyvidéki vízgyűjtőkön lehullott csapadék miatt árhullám indult el a Sebes-Körösön és a Berettyón is. Ezeken a folyókon a vízszint magassága várhatóan a hétvégén éri el a készültségi szintet.

Az esőzés hatására tovább áradnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók is: a Tisza, a Túr, a Szamos, valamint a Lónyay-főcsatorna gátjainál már 221 kilométer hosszon elsőfokú, míg 146 kilométer töltésrészen másodfokú árvízvédelmi készültséget tart a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet igazgató-helyettese az MTI-vel.

A Tiszán a határszelvényi folyórész kivételével vízszintemelkedést okoz az eső, Vásárosnamény térségében, illetve Szabolcsveresmart és Tokaj között elsőfokú a készenlét a gátaknál - mondta Dajka István főmérnök, majd hozzátette, hogy a következő három napban 18-20 milliméter csapadék hullhat még a térségben, ez további áradást okozhat, a Tisza egyes részein így a másodfokú készültség elrendelésére is szükség lehet.

A fehérvárcsurgói tározótó mentette meg Székesfehérvárt az árvíztől, fogta fel a megáradt Gaja patak és a móri halastó gátszakadása miatt keletkezett víztömeg nagy részét - mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettes főmérnöke.

A Fejér megyei Bakonycsernyén a Gaja és a Súri patak áradása több partfal megrongálódott, a kár egyes becslések szerint meghaladja a százmillió forintot - mondta a község alpolgármestere szerdán az MTI-nek. A Gaja szerdára visszatért medrébe, és a katasztrófavédelmi szakemberekkel megkezdődött a károk elsődleges számba vétele.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Skanzen) 49 millió forintra becsülhető az elmúlt napok viharos időjárása és a Sztaravoda-patak áradása okozta anyagi kár, az intézmény azonban keddtől ismét fogadja a látogatókat - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Skanzen főigazgatója.

Lezárt utak

Több település - Hernádszentandrás, Tornabarakony, Tornaszentandrás - személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs probléma. A megyében kilencven településen védekeznek, mintegy kéttucatnyi út járhatatlan, illetve nehezen járható. Több helyen - főleg Miskolc felsőzsolcai bevezető útjánál - komoly torlódások alakultak ki, mert utakat öntött el a víz, máshol pedig csak a fél útpályán lehet közlekedni.

Lezárták az M30-as autópálya utolsó szakaszát, mert kilépett medréből a Sajó. Az [origo] helyszínen lévő munkatársa szerint a víz teljesen elárasztotta a sztráda lehajtóját és a 3-as főutat. Vízátfolyás vagy földcsuszamlás miatt több utat kellett lezárni Heves és Nógrád megyében is (a helyzetről itt olvashat). Szollár Domokos kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a heves esőzések miatt az M1-es 104-es kilométerénél található híd elrepedt, emiatt le kellett zárni az autópályát. A következő napokban ezen a szakaszon nem lehet közlekedni.

Teljes szélességében lezárják a 6-os főutat Dunakömlődnél csütörtök reggel nyolc órától, mert kivágják az út menti veszélyes fákat - közölte a Paksi Rendőrkapitányság közlekedési alosztályvezetője az MTI-vel. Az útelzárás várhatóan egy-másfél óráig tart. A Budapest és Pécs között utazók az M6-os autópályán vagy a Duna túloldalán kerülhetik el ezt a szakaszt. Február 27-én a vihar miatt útra dőlő fának ütközött két autó. A baleset után egy szakértő tizennégy fát ítélt veszélyesnek, ezeket vágják ki csütörtök reggel.

Újabb eső várható

A helyzetet nehezíti, hogy csütörtökön és a hétvégén melegszik ugyan az időjárás, de további zivatarok várhatók (a várható időjárásról itt olvashat), ráadásul az MTI szerint a Bódva és a Sajó vízgyűjtő területén, Szlovákiában esik az eső. Vízügyi szakemberek szerint szerdán a Hernád mentén várható igen súlyos helyzet, ide, Ócsanálos térségébe látogatott a nap folyamán Pintér Sándor leendő belügyminiszter is, és több pénzt ígért az árvíz sújtotta környéknek.

Katasztrófaturisták

A Borsod megyei rendőrség szerint akadályozzák a munkát, illetve az árvízi védekezésben résztvevők haladását a katasztrófaturisták. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy az érintett területeken csak azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül fontos. Akik csak nézelődni mennének, inkább maradjanak otthon, ne akadályozzák a védekezésben dolgozókat - közölte a rendőrség kommunikációs osztálya.