A pártállami rendőrség és az alkotmány is téma volt a történelemérettségin

Vágólapra másolva!
Középszinten a honfoglalásról, a görög hitvilágról és a dualizmus gazdaságáról írhattak esszét a történelemből érettségiző diákok. Az emelt szintű vizsgán a nukleáris energia ellen és mellett kellett érvelniük, de elemezhették a pártállami rendőrséget és a mai magyar alkotmányt is. Közel százezren vizsgáztak, az érettségiken rendkívüli esemény nem történt.
Vágólapra másolva!

Rendben lezajlottak a történelem írásbeli érettségi vizsgák szerdán országszerte, rendkívüli esemény nem történt. Történelem vizsgatárgyból középszinten 1.250 helyszínen 87.753 diák, emelt szinten 91 helyszínen 5.366 tanuló érettségizett. Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szlovák nyelven is tettek érettségi vizsgát.

A középszintű történelem írásbeli érettségi 180 percig tartott. A diákoknak két feladatsort kellett megoldani, az egyik egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból állt, a másikban kifejtendő kérdéseket kaptak, egyebek mellett Hunyadi János törökellenes harcairól, a görög hitvilágról, a dualizmus gazdaságáról és a honfoglalás kori társadalomról írhattak esszét.

Az emelt szintű történelem írásbeli vizsga 240 percig tartott. Szintén két feladatsorból állt: egyszerű, rövid választ igénylő, illetve szöveges, azaz kifejtendő feladatokból. A vizsgázóknak először a rövid válaszos feladatsor kérdéseit kellett megválaszolniuk. Ebben a feladattípusban szerepeltek a reneszánszra, az Árpád-házi királyokra, a Rákóczi-szabadságharcra, a napóleoni háborúkra, a II. világháborúra vonatkozó, valamint napjainkhoz kapcsolódó kérdések. Utóbbihoz tartozik például az érvek és ellenérvek felsorakoztatása a nukleáris energia alkalmazására.

A kifejtendő kérdések között a nők modern kori helyzete, Bethlen Gábor fejedelemsége, a dualizmus korának nemzetiségpolitikája, a Frank Birodalom, illetve a demokratikus jogállamiság elemzése közül választhattak a diákok. A rövidebb feladatok, amelyek az egyetemes és a magyar történelemre vonatkoztak, időrendben követték egymást. A témák között szerepelt a középkori város, az abszolutizmus és a parlamentáris monarchia, az 1848-as 12 pont, a pártállami rendőrség és a mai magyar alkotmány.

A feladatsort közép és emelt szinten is 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat hozzávetőleg fele a XIX-XX. század történelméből került ki.