Elítélték a cigány gyerekeket elkülönítő kaposvári iskolát

Vágólapra másolva!
Szegregálva oktatják a cigány gyerekeket a kaposvári Pécsi utcai iskolában - állapította meg a jogsértést a Pécsi Ítélőtábla. Az ítélet jogerős. Az iskolások ügyében az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) fordult bírósághoz.
Vágólapra másolva!

Jogerős ítéletben állapította meg a Pécsi Ítélőtábla, hogy a kaposvári Pécsi utcai Általános Iskolában szegregáltan oktatják a cigány gyerekeket. A bíró ugyanakkor nem az elkülönítés kialakulásáért, hanem a megszüntetéséhez szükséges intézkedések elmaradásáért marasztalta el az iskolát működtető kaposvári önkormányzatot.

Az ítélet kimondja, hogy az iskolában megvalósult a szegregáció, de az nem az önkormányzat erőszakos magatartása, hanem objektív, lakossági okok miatt alakult ki. Az önkormányzat felelőssége abban áll, hogy nem követett el mindent a jogellenes helyzet felszámolásáért. Az ehhez szükséges lépéseket a jogerős bírósági döntéssel kell megtennie.

Az első fokú bírósági ítélettel ellentétben az ítélőtábla úgy találta, hogy a nagy többségben romák által látogatott iskola tanulóit nem érte hátrányos megkülönböztetés. A bíróság szerint a gyerekek nem részesültek alacsonyabb színvonalú oktatásban, sőt, a 180 diákot számláló intézmény a felszereltségét, pedagógusai végzettségét tekintve Kaposvár legjobb alapfokú iskolái közé sorolható.

Az ügyben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indított pert a kaposvári önkormányzat ellen, a Somogy Megyei Bíróságon tavaly novemberben született elsőfokú ítélet a civil szervezetnek adott igazat. A CFCF azt kifogásolta, hogy a város önkormányzata fenntart egy olyan iskolát, ahol szinte csak roma gyerekek tanulnak. Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke akkor azt mondta, a döntéssel egy lépéssel közelebb kerültek az alapítvány céljához, ahhoz, hogy szüntessék meg az iskolai szegregációt.

Szijártó Attila, az önkormányzat jogi képviselője a döntést értékelve azt mondta: az önkormányzat számára az elsőfokúhoz képest jelentősen kedvezőbb ítélet született, az írásba foglalt határozat áttanulmányozását követően döntenek a további lépésekről, egy esetleges felülvizsgálati kérelem benyújtásáról. Farkas Lilla, a CFCF ügyvédje azt közölte, az ítélőtábla igazán jó döntést hozott, és a per megmutatta, hogy egy ilyen érdekvédő szervezet mit érhet el egy polgári perben.