Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kiszemelt varánuszra is jutott ideje az utazó Demszkynek

Vágólapra másolva!
Közel 50 millió forintot költött tavaly a Főpolgármesteri Hivatal dolgozóinak külföldi útjaira, de egy belső vizsgálat szerint az utazók egy része számos szabályt megszegett. A legdrágább utazás Demszky Gábor főpolgármester indonéziai látogatása volt, ahol a jakartai kormányzóval kötött megállapodás aláírása mellett motorozásra, sárkánytánc bemutatóra és szafaripark-látogatásra is jutott idő. Hagyó Miklós alig mozdult ki, a tengeren túlra a politikusok közül csak a főpolgármester jutott el.
Vágólapra másolva!

Hiányosságokat fedezett fel a Főpolgármesteri Hivatal tavalyi belső ellenőrzése a külföldi kiküldetések kezelésében - derül ki az ellenőrzésekről szóló összefoglaló jelentésből, melyet múlt csütörtökön tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés. A jelentés szerint a Nemzetközi Kapcsolatok Irodája csak részben tett eleget a hivatali intézkedésekben megfogalmazott, a kiutazások véleményezésére vonatkozó előírásoknak. Az úti jelentési kötelezettségüket az érintettek többnyire nem teljesítették, az iroda pedig a többszöri felszólításon kívül egyéb lépést nem tett.

Az [origo] a bírálat miatt kikérte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályától a hivatal munkatársainak tavalyi utazásairól szóló adatokat. A sajtóosztály adatai szerint a hivatal 2009-ben összesen 49 millió 439 487 forintot küldött utazásokra, a dolgozók összesen 860 napot töltöttek külföldön, ami egy főre lebontva, áltagosan 3,5 napot jelentett. A politikusok közül Demszky Gábor főpolgármester utazott a legtöbbet. Ő tavaly, összesen 24 különböző okból járt külföldön, és 76 napot töltött hivatali ügyben Magyarországtól távol.

2009-ben első, tíznapos útja Indonéziába vezetett, és 1 millió 418 535 forintba került. Ez volt az egész év legdrágább utazása a Főpolgármesteri Hivatalon belül, az összesítő táblázat szerint. Demszkyt az útra elkísérte egy ügyosztályvezető és egy alosztályvezető is. A kiutazás céljaként a táblázatban az áll, hogy "együttműködési szerződés aláírása Jakarta kormányzójával".

Motoros városnézés, szafari, sárkánytánc

A sajtóosztály az [origo] kérésére elküldte az utazásról szóló úti jelentést a delegáció részletes programjával. Eszerint Demszky megérkezése után a "Harley Davidson Klub meghívására motorkerékpáros városnézésen vett részt", amely "alkalmat adott a jakartai civil társadalomba való bepillantáshoz". A delegáció ellátogatott több múzeumba, egy szafariparkba, megnéztek egy víz alatti sárkánytánc bemutatót, hindu emlékműveket, részt vettek a Jakartai Városi Színházban a Történelmünk tükre: Budapest című kiállítás megnyitóján és magyar művészek gálaestjén, egy díszhangversenyen.

Az úti jelentés szerint Demszky a bábmúzeumban javasolta a gyűjtemény kiegészítését magyar tárgyakkal, a szafariparkban pedig Bowo kormányzó segítségét kérte a budapesti állatkertbe szállítandó, komodói varánuszgyíkpár állami engedélyezésének meggyorsításához. Indonéziából egyelőre azóta sem érkezett varánuszpár Budapestre - mondta az [origo]-nak kedden a budapesti állatkert szóvivője, Hanga Zoltán. Az állatkertben már van egy komodói varánusz, amely 2008 tavaszán érkezett a chesteri állatkertből. Bár az állatkertnek volt korábban olyan terve, hogy a jövőben újabb varánuszgyíkokat szerezzen be, Hanga szerint az állatkert az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége ajánlásának megfelelően szeretne eljárni, az állatfaj érdekét szem előtt tartva, és amíg az európai szövetség úgy nem dönt, hogy az európai állomány érdekeit szolgálná egy indonéziai példány behozatala, addig nem törekednek arra, hogy Indonéziából hozzanak varánuszokat.

A delegáció találkozott a jakartai polgármesteren kívül a város központi kerületének polgármesterével és X. Hamingkubuwono szultánnal és kormányzóval is. A jakartai kormányzóval kötött együttműködési szerződés, a sajtóosztály szerint egy keretszerződés, amelyben szerepel az összes önkormányzati tevékenységi terület, és a konkrét projekteket később ez alapján valósítják meg. A sajtóosztály szerint az aláírás óta "több sikeres eseményre is sor került", például Budapesten vendégszerepelt a Jakartai Batávia madrigálkórus és a Nemzeti Wajang-együttes.

Meghívás faültetésre

Demszkynek nem Indonézia volt az egyetlen Európán kívüli útja. Szeptemberben kilenc napra Eucadorba utazott, hogy részt vegyen a Világörökség Városok Szervezetének 10. konferenciáján. Az útiköltséget a meghívó fél fizette, így a főváros csak dologi kiadásokra, biztosításra és Demszky napidíjára költött, összesen 152 836 forintot. A sajtóosztály szerint a közgyűlésen felszólalt Demszky, és részt vett a Polgármesterek Kerekasztalának megbeszélésén is, ahol Budapest építészetét, örökségvédelmi munkáját mutatta be a hallgatóságnak. "A konferencián kívül a főpolgármesternek más hivatalos programja nem volt, a hasonló nemzetközi rendezvények ugyanakkor jó alkalmat kínálnak, hogy a többi résztvevő városvezetővel is nem hivatalos megbeszéléseket folytasson" - írta az [origo]-nak a sajtóosztály (az ecuadori út céljáról korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen).

Demszky drágább utazásai közé tartozott áprilisi, ötnapos izraeli útja, amikor a Tel-Aviv 100 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségsorozatra ment, és elkísérte egy vezető tanácsos is. A szállást a meghívó fél, a tel-avivi polgármester fizette, de Demszky útja így is 467 993 forintba került. Az útijelentés szerint Demszky Izraelben előadást tartott egy konferencián, ahol az aktuális fővárosi beruházásokat és fejlesztéseket ismertette, és meghívta Ron Huldai polgármestert, hogy vegyen részt az Efraim Kishont emlékére szervezett faültetésen. "Semmi nem indokolta, hogy Budapest, ahonnan számos Tel Aviv-i származik, ne tegyen eleget a városvezetőnek szóló a meghívásnak. A rendezvényen számos európai és amerikai nagyváros is hasonlóan magas szinten képviseltette magát" - válaszolta az utazás indokára vonatkozó kérdésünkre a sajtóosztály.

Hagyó alig utazott

Tavaly nyáron Kínában is eltöltött nyolc napot a főpolgármester, megtekintette a pekingi olimpiai helyszínét és tárgyalt Ulan Bator polgármesterével. Ez az út 390 035 forintba került. Európán belül Belgiumban, Olaszországban, Szerbiában, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Franciaországban fordult meg tavaly hivatalos úton Demszky. Az utazási táblázat szerint a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó politikusok között, Európa határain túlra, Demszkyn kívül más politikus nem jutott el. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes például csak egy-egy napot töltött Belgiumban és Ausztriában.

Demszky jakartai útja után a második legdrágább utazás, a táblázat szerint egy szakértő öt napig tartó kenyai utazása volt, ami 902 691 forintba került, és célja "tárgyalás a helyi víztisztító rendszer korszerűsítéséről" volt. A sajtóosztály az [origo] érdeklődésére közölte, hogy a szakértő Haranghy Csaba volt, a Fővárosi Vízművek korábbi vezérigazgatója, aki "hasonló humanitárius projektekben nagy tapasztalatot szerzett". Az úti jelentés szerint a kenyai út előzménye az volt, hogy a főváros segélyt akart adni a kenyai Kibera nyomortelepen élő gyerekeknek két ott dolgozó ciprusi orvos magyarországi látogatása után.

Demszky kérte fel Haranghyt, hogy vizsgálja meg a helyszínen a Fővárosi Vízművek által kifejlesztett és katasztrófák helyszínén már többször is bevetett, törpe ivóvíz készítő egység telepítésének lehetőségét - derül ki a jelentésből. Haranghy Kenyában arra jutott, hogy adottak a feltételek az egység telepítéséhez, a tervből egyelőre mégsem lett semmi. "Az 5-120 millió forintra becsült projekt megvalósítására sajnos, a közben bekövetkezett válság miatt nem kerülthetett eddig sor" - olvasható az utazásról készült összefoglalóban.

A drágább utazások közé tartozott még egy szeptemberi franciaországi tanulmányút, amelyen a Fővárosi Közgyűlés Informatikai Bizottsága vett részt, és őket az informatikai ügyosztály vezetője és alosztályvezetője is elkísérte. Bár a kiküldetés csak hatnapos volt, egy fő útja átlagosan 580 ezer forintba került. Az utat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezte, témája közigazgatási és közlekedési informatika volt. A szakmai program része volt többek között "Párizs kiemelkedő közlekedésének tanulmányozása a gyakorlatban" és utazás TGV szuper-expresszel. A delegáció megnézte a marseille-i vasútállomás irányító központját, kipróbálta az elektromos meghajtású kompot, és végigvezették őket a marseille-i városházán, "amely a gyönyörű tengerparton helyezkedett el" - derül ki az úti beszámolóból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről