A Fidesz megfontolja a Trianon-emléknapot

Vágólapra másolva!
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője mérlegelést és megfontolást javasolt a Jobbik által felvetett Trianon-emléknapról a Nemzeti Együttműködés nevű nyilatkozattervezet vitájában. Lázár szerint minden csatlakozni szándékozóra vonatkozik a Nemzeti Együttműködés.
Vágólapra másolva!

Világnézeti, vallási és politikai meggyőződéstől függetlenül minden csatlakozni szándékozóra vonatkozik a Nemzeti Együttműködés - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, az erről szóló politikai nyilatkozattervezet általános vitájában.

A leendő kormánypárt frakcióvezetője zárszavában hangsúlyozta: a Fidesz a következő évek keretének kijelölése közben megfogadja azokat a tanácsokat, hogy legyenek visszafogottak, méltányosak, és ne éljenek vissza a megelőlegezett bizalommal. "A Nemzeti Együttműködés politikai nyilatkozattervezete kellő önkritikát gyakorolt a Fidesz kormányzásáról" - mondta.

Lázár János mérlegelést, meghallgatást és megfontolást javasolt a Jobbik által a vita során felvetett Trianon-emléknap ügyében, amiben - mint mondta - nem hiszi, hogy passzivitással lehet majd vádolni a Fideszt.

A Fidesz értékrendjében nincsenek győztesek és vesztesek az Országgyűlésben, hanem "felelős képviselők vannak, akiknek egyforma a mandátuma". A leendő kormánypárt azt várja el ezektől a politikusoktól, hogy kérjék a törvényes rend betartását. "Azon polgártársainkkal tudunk együttműködni, akik a Magyar Köztársaság törvényeit tiszteletben tartják, azokat nem tudjuk kártalanítani, akiket a bíróság jogerősen elítél a 2006 őszi események miatt" - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János szerint téves az a történelmi párhuzam, amely az 1950-es évek bíróságait egyenlősíti egy demokratikus rendszer bíróságaival, ezzel ugyanis a rendszer demokratikusságát kérdőjelezik meg. "Önök a demokratikus rendszer gyümölcseként ülnek a törvényhozásban, ha ezeket elfogadják, akkor tiszteletben kell tartaniuk a törvény diktátumát a bíróságok előtt is" - fűzte hozzá. Lázár hozzátette, hogy Orbán Viktor kijelölt államfő a következő héten több mint 10 órás vita keretében ismerteti a kormányprogramot.