Milliárdos spórolással védekezik a BKV-s gyanúba keveredett tanácsadó cég

Vágólapra másolva!
Munkája eredményességének bizonygatásával védekezett a rá terelődött gyanú ellen kedden a CEMI Kft. nevű tanácsadó cég, amely a BKV-nak, a Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF) és a Főtávnak is dolgozott az elmúlt néhány évben. A cégről korábban az FKF vezérigazgatója a Hír Tv információja szerint a rendőrségnek azt vallotta, hogy Hagyó Miklós utasítására kötöttek vele szerződést, a CEMI és a BKV megállapodását pedig jelenleg is vizsgálja a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A BKV és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) ügyében gyanúba keveredett tanácsadó cég, a CEMI Kft. ügyvezetője, Vadas László kedden megerősítette, hogy Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes jelenlétében, az ő irodájában zajlott egy találkozó a CEMI egyik vezetője és az FKF vezérigazgatója, Bielek Péter között, mielőtt a cég elnyerte volna a fővárosi cég megbízását.

A Hagyó irodájában lezajlott találkozóról kedden a CEMI ügyvezetője azt mondta: az ilyen találkozás "a mi munkánkban teljesen általános", és kizártnak tartja, hogy Hagyó utasítást adott volna az FKF vezetőjének a CEMI megbízására. "Mi elindultunk (a közbeszerzési pályázaton), és megnyertük" - tette hozzá.

A találkozó tényével először akkor kezdett foglalkozni a sajtó, mikor április 19-én a Hír Tv arról közölt információkat, mi szerepel abban a rendőrségi tanúvallomásban, amelyet Bielek tett a BKV-ügyben. A Hír Tv értesülése szerint Bielek arról beszélt a rendőrségnek, hogyan gyakorolt nyomást a politika az FKF gazdálkodására. Az egyik ilyen, Bielek által a rendőrségnek megemlített ügy a hírműsor szerint a CEMI-é volt.

A Hír TV értesülése szerint Bielek vallomásában azt mondta, hogy a közbeszerzési eljárást irányítottan írták ki, "a feltételeket úgy határozták meg, hogy csak a CEMI Kft. felelhessen meg nekik". A vezérigazgatónak a Hír Tv által ismertetett vallomása szerint ez úgy működött, hogy az ügyben Hagyó Miklós javaslatára eljáró ügyvédi iroda egyik vezetője nehezen teljesíthető referenciákat írt ki, a referenciaigazolásokat pedig más önkormányzati cégek állították ki, köztük a BKV. A CEMI Kft. a közbeszerzési eljárások után megkötött szerződések eredményeként 400 millió forint szakértői munkadíjért dolgozott az FKF-nek.

Az első, CEMI által elnyert FKF-es közbeszerzést 2007 őszén írták ki, tárgya a cég üzletviteli és gazdálkodási folyamatainak átvilágítása volt. Ez gyorsított tárgyalásos eljárás volt, az FKF indoklása szerint azért volt szükség a gyorsaságra, mert az átvilágítás tapasztalatait be akarták építeni már a 2008-as üzleti tervbe is. A CEMI-én kívül nem volt más ajánlat. Ezt később két hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás követte, az átvizsgálás során tett hatékonyságjavítási javaslatok megvalósításának lebonyolítására.

Április 21-én a rendőrség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt az FKF gazdálkodása ügyében. A rendőrségi közlemény szerint a nyomozás elrendelését több hónapnyi adatgyűjtés előzte meg, tekintettel arra, hogy 2010 februárjában a gazdaságvédelmi nyomozók a BKV-nál folyó nyomozás során olyan információk birtokába jutottak, melyek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél is felvetették annak gyanúját, hogy olyan tanácsadói szerződések születtek, amelyek nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak.

A BKV-s szerződéseket újra vizsgálja a rendőrség

A CEMI Kft. neve már a BKV-nál folyó nyomozás során is előkerült. A BKV részéről a vezérigazgatóság szerződött a CEMI-vel 2007-ben, a tanácsadó cég feladata egyrészt a BKV üzleti folyamatainak feltárása és előkészítése, információgyűjtés és tanácsadás volt, másrészt a "BKV Zrt. stratgégiájának kialakítására tanácsadói tevékenység ellátása". A szerződések úgy rögzítették a díjszabást, hogy a tanácsadó cég egyszerű elemzői 37 500 forintot kaptak egyórai munkáért és 262 500 forintot egy napért, a junior partnereknek egy óráért 75 ezer forint, egy napért 525 ezer forint járt, míg a vezető elemzőknek 100 ezer forintot fizetett óránként a BKV, és 700 ezer forintot egy napért. A BKV által közzétett összesítő táblázat szerint 2007-2008-ban összesen 287 millió forintot fizettek ki a CEMI-nek.

A CEMI és a BKV szerződéseit először 2008-ban vizsgálta a rendőrség, akkor a hűtlen kezelés gyanúja miatt indult, ismeretlen tettes elleni nyomozást megszüntették. Vadas László kedden az [origo] kérdésére azt mondta: azóta a rendőrség őket nem kereste meg adatkéréssel, és tájékoztatást sem kaptak arról, hogy újra nyomoznának az ügyükben. Ugyanakkor a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) az [origo] érdeklődésére azt közölte, hogy ismét vizsgálják a CEMI szerződéseit. A BKV-t érintő, folyamatban lévő eljárás során olyan új adatok merültek fel, amelyek eredményeként a rendőrség a BKV-val kötött tanácsadó szerződések körében, több más cég szerződései között vizsgálja az említett cég szerződéseit is - írta megkeresésünkre a BRFK kommunikációs osztálya.

"Nem háromsoros tanulmány"

A CEMI a BKV-n és az FKF-en kívül dolgozott egy harmadik nagy fővárosi cégnek, a Főtávnak is. A CEMI ügyvezetője kedden arról tartott sajtótájékoztatót, hogy cége pontosan milyen munkát milyen eredménnyel végzett ezeknek a fővárosi cégeknek. "Nem háromsoros tanulmányt készítettünk. Hatalmas munka volt" - mondta.

Vadas László azt állította, hogy a CEMI-nek fizetett díj (a BKV esetében 287, az FKF-nél 400, a Főtávnál 191 millió forint) bőven megtérült a megbízó cégeknek. Vadas szerint a cégek átvilágításával, a spórolást célzó teendők kidolgozásával, majd végrehajtásával összesen 17,9 milliárd forint megtakarítást értek el a fővárosi tulajdonú cégek. A CEMI ügyvezetője a magas óradíjakat azzal magyarázta, hogy sokba kerülnek a magasan képzett munkatársak. "Ez egy drága szakma" - mondta.

A CEMI számításai szerint összesen 23 500 szakértői órát fordítottak a három cégre, és ez alapján egy szakértői óra 763 ezer forintos eredményjavulást hozott a megbízónak. Vadas utalt rá, hogy a Hír Tv információja szerint az FKF vezérigazgatója is azt vallotta a rendőrségnek, hogy a tanácsadó cég tanácsai kifizetődők voltak. A CEMI ügyvezetője idézte a BKV vezérigazgatójának, Kocsis Istvánnak a 2008-ben készített vezérigazgatói pályázatát is, melyben Kocsis a CEMI munkájáról azt írta: a (hatékonyságnövelési) "program eddigi eredményei pozitívan befolyásolták a társaság gazdálkodását".

A CEMi ügyvezetője arról is beszélt kedden, hogy a tanácsadó cég szerint bőven volna még lehetőség hatékonyságjavításra a három fővárosi cégnél. Azt mondta, hogy az elvégzett elemzéseik során mintegy 27 milliárd forintos éves eredményjavítási lehetőséget azonosítottak, és mivel ebből eddig csak 17,9 milliárd forintnyi javulás valósult meg, a bent maradt 9,1 milliárdos megtakarítás lehetősége továbbra is nyitva áll. A cég úgy becsüli, hogy ezen kívül is, az eddig nem vizsgákt területek átvilágításával további, körülbelül 3 milliárd forintos megtakarítási lehetőség lenne feltárható.