Kétmilliós korrupcióval vádol egy szocialista politikust a Fidesz

Vágólapra másolva!
Kétmillió forint kenőpénzt vett át 2007-ben Wieszt János, a XI. kerületi önkormányzat szocialista politikusa egy most nyilvánosságra került rejtett kamerás felvétel szerint. Wieszt egy önkormányzati ingatlannal kapcsolatban egy helyi vállalkozótól kapta meg a pénzt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara budai épületében. A felvételt a kerületi Fidesz mutatta be, azt állítják, a vállalkozó nem akar nyilvánosságra lépni, de feljelentést tett zsarolás miatt.
Vágólapra másolva!

Több mint kétmillió forintot vesz át borítékban Wieszt János XI. kerületi szocialista politikus azon a rejtett kamerás felvételen, amelyet a kerületi Fidesz mutatott be csütörtökön az önkormányzati ülés szünetében újságíróknak. A Fidesz állítása szerint a felvétel 2007-ben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara budai épületében készült, Wieszt akkor a testület főtitára is volt. A pénzt azonban nem ebben a minőségében, hanem az önkormányzat tagjaként vette át Wieszt, aki jelenleg az önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának elnöke.

A felvételen az látható, hogy egy férfi Wieszt János irodájában egy asztalnál ül. Azt állítja, hogy tíz százalékban állapodtak meg, fejben, hangosan kiszámolja, hogy ez 2,2 millió forint, majd átad egy vastag borítékot Wieszt Jánosnak, aki bólintva elveszi azt. A felvételt készítő férfi azt mondja, reméli, ezek után tudják még húzni egy kicsit az ügyet, mire Wieszt bólint.

A felvételt a XI. kerületi fideszes képviselők az önkormányzat csütörtöki ülésén, egy Wiesz Jánoshoz intézett interpelláció keretében akarták bemutatni. Mielőtt sor került volna az interpellációra, Wieszt János kiment az ülésteremből, Molnár Gyula polgármester pedig a testület Szervezeti és Működési Szabályára (SZMSZ) hivatkozva nem engedte feltenni a kérdést - mondta az [origo]-nak Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője. Kupper szerint Molnár azt állította, hogy ha Wieszt nincs bent az ülésteremben, nem lehet hozzá kérdést intézni, míg Kupper szerint az SZMSZ csak azt szabályozza, hogy nem lehet interpellálni, ha az interpelláló nincs a teremben.

A Fidesz ezek után a szünetben, egy másik teremben mutatta meg az ülésen részt vevő újságíróknak a felvételt. A felvételt készítő vállalkozó nemrég kereste meg a helyi Fideszt. "Eddig azért nem lépett az ügyben, mert félt, de most, hogy látja: a Fidesz komolyan veszi az elszámoltatást, úgy gondolta, hogy segítséget kér" - mondta Kupper az [origo]-nak. A vállalkozó Kupper szerint azóta feljelentést tett a rendőrségen zsarolás miatt.

A vállalkozó a pénzt egy önkormányzati bérleménnyel kapcsolatban, kényszer hatására adta át Wiesztnek - állítja Kupper, de hiába szerettünk volna beszélni erről a vállalkozóval is, azzal hárította kérésünket, hogy a vállalkozó nem akar a nyilvánosság elé lépni. Az önkormányzati ülés előtt, szerdán egyébként a kerületben "Ki az a Wieszt János?" feliratú plakátok jelentek meg, ezeket is a helyi Fidesz készíttette.

Wieszt Jánost és Molnár Gyulát nem sikerült elérnünk. Az Index csütörtökön délután azt írta, hogy Wieszt János a videó bemutatása után a sajtónak azt állította, hogy nem emlékszik, mikor készülhetett a felvétel, annak tartalmát azonban érdemben nem cáfolta. "Sokszor bánok pénzzel, magán- és üzletemberként is" - magyarázta, ezért nem tudja, volt-e olyan eset, hogy pénzes borítékban átvett 2 milliót.