80 magyar rekedt külföldön a Külügy szerint

Vágólapra másolva!
A nagykövetségek a világ különböző pontjairól összesen 80 külföldön ragadt magyar állampolgárról tettek jelentést - közölte a Külügyminisztérium, amely válságstábot állított fel a légtérzárak miatt kint rekedt magyarok megsegítésére. A nagykövetségek olcsó szállást keresnek a bajba jutottaknak, gondoskodnak a vízumhosszabbításról, és a Magyarországra induló kocsikban, buszokban is helyet keresnek a hazautazóknak.
Vágólapra másolva!

A magyar nagykövetségek és konzulátusok eddig mintegy 80 olyan magyar állampolgárról jeleztek a Külügyminisztériumnak, akik az izlandi vulkán kitörése miatt elrendelt légtérzárak miatt külföldön rekedtek - közölte Mátrai Zsuzsanna, a Külügyminisztérium szóvivője. A külképviseletek a következő helyekről jeleztek kint rekedt magyarokat: London, New York, Peking, Sanghaj, Szöul, Párizs, Szingapúr, Isztambul.

Mátrai szerint a Külügyminisztérium konzuli főosztályán válságstáb működik, a nagykövetségek pedig megerősített ügyelettel dolgoznak.

A szóvivő szerint a konzulok mepróbálnak segíteni a kint rekedteknek. Azoknak, akik jelentkeztek a magyar külképviseleteken, ellátást nyújtottak, a bajba jutottaknak olcsó szállást kerestek, vagy közbenjártak azért, hogy átmenetileg helyi egyházi és oktatási intézményekben húzhassák meg magukat. A betegek és rászorulók egészségügyi ellátását és gyógyszer-ellátását is segítették - közölte a szóvivő.

A nagykövetségek szerint mindig értesítették a hozzátartozókat, és segítettek felvenni a kapcsolatot a légitársaságokkal, utazásszervezőkkel, biztosítótársaságokkal. Megpróbálták megszervezni, hogy a kint rekedt magyarok más közlekedési eszközökkel hazajussanak, Franciaországban például adatbázist hoztak létre, hogy megtalálják egymást a hazautazni akarók és azok, akiknek kocsijában vagy autóbuszában maradt szabad hely. Sanghajban és Moszkvában több magyar lejárt vízumát kellett meghosszabbítani, ebben a nagykövetségek segítettek.

Hétfőig 46 magyar rekedt New Yorkban

Hétfőig legalább 46 magyar állampolgár rekedt New Yorkban, az izlandi vulkánkitörés miatt törölték repülőgépjárataikat, így nem tudtak hazautazni - tájékoztatta a főkonzulátus az MTI-t. Földvári Gábor helyettes főkonzul szerint ennyien jelentkeztek péntek óta a manhattani magyar külképviseleten, hogy segítséget kérjenek.

A kényszerű New York-i tartózkodásra ítélt magyarok közül 14-en hivatalos kiküldetésben jártak Amerikában, ilyen volt például egy csoport, amelyik konferencián vett részt. Esetükben a túltartózkodás költségeit a kiküldő intézmények fedezik. A többség viszont magánútról akart hazatérni. Többeknek segítettek kapcsolatot teremteni az otthoni hozzátartozókkal, valamint abban, hogyan, melyik bankon keresztül tudnak a rokonok Magyarországról gyorsan pénzt átutaltatni New Yorkba.

A helyettes főkonzul szerint New Yorkban a legfőbb gondot a szállás jelenti, ugyanis egy normál szállodai szoba egy éjszakára 200-300 dollárba kerül. A főkonzulátus megpróbál olcsóbb szállást keresni: néhány embert helyi magyaroknál is el lehet helyezni, a baptista egyház menhelye viszont már megtelt.

A biztosítótársaságoknak is segíteniük kell

A Külügyminisztérium arra figyelmezteti a légtérzár miatt külföldön rekedt magyarokat, hogy hazaszállításukról az utazásszervezők és a légi szállítást végző társaságok kötelesek gondoskodni, ha pedig biztosításuk van, akkor a biztosítótársaságnak is segítenie kell.

A Magyarországon ragadt külföldieknek a Bevándorlási Hivatal úgy segít, hogy ingyenesen meghosszabbítja a vízumukat. A rendőrség pedig - azokban az esetekben, ha a légtérzár a túltartózkodás oka - a vízumhosszabbítás adminisztratív terhét mellőzve méltányosságból engedélyezi a hazatérést. A Külügyminisztérium azt kéri, hogy az itt rekedt külföldiek hazájuk budapesti nagykövetségeihez forduljanak segítségért.

Az Izlandról felszálló vulkáni hamufelhő miatt pénteken este rendeltek el repülési tilalmat a magyar légtérben, összesen 700 ferihegyi járatot töröltek. A korlátozást hétfőn délben oldották fel, de a légtér megnyitása óta még nem érkezett és nem indult el egy gép sem: a fóliával letakart repülőket még csak most csomagolják ki. A légtérzárról és feloldásáról folyamatosan tájékozódhat ebben a cikkben.

Hétfőn több országban megnyitották a légteret, de sok helyen csak átrepülni lehet, bizonyos magasságok alatt nem engedik a repülést. Németországban és a briteknél viszont tovább hosszabbították a légtérzárlatot. Reggel megnyitották viszont az osztrák légteret és a schwechati repülőteret, amely már indít és fogad járatokat, de egyelőre nem minden célállomásra, illetve nem minden repülőtérről. Az európai légi közlekedés újraindulásáról itt folyamatosan tájékozódhat.