Már pénteken tárgyalhatnak a pártok az új parlamentről

Vágólapra másolva!
Még ezen a héten kezdődjenek meg az egyeztetések az új parlament alakuló üléséről - javasolta Sólyom László köztársasági elnök a pártoknak küldött levelében. Sólyom - aki május 14-ére szeretné összehívni az alakuló ülést - azt kérte, hogy még pénteken üljenek össze a Parlamentbe jutott pártok.
Vágólapra másolva!

Pénteken egyeztethetnek a parlamentbe jutott pártok képviselői az új Országgyűlés alakuló üléséről. Sólyom László köztársasági elnök a parlamentbe bejutott pártok vezetőinek címzett hétfői levelében azt javasolta, hogy az alakuló ülést előkészítő egyeztetések még ezen a héten, lehetőség szerint pénteken kezdődjenek meg - közölte Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. A pénteki egyeztetésen Tari Sándor hivatalvezető képviselné a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) - tette hozzá.

A KEH szerint Sólyom László köztársasági elnök május 14-re tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését, amit csak az késleltethet, ha a választások eredményeit túl sokan megtámadják, és a jogorvoslati eljárások addig nem fejeződnek be. Sólyom szerdára találkozóra hívta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy a kormányalakítás kérdéseiről tárgyaljon vele. (minderről bpvebben itt olvashat.)

A Fidesz-KDNP vasárnap este, a 2010-es országgyűlési választások második fordulóján megszerezte a kétharmados parlamenti többséget. Sólyom László vasárnap este az Országos Választási Központban jelentette be, hogy a lehető legkorábbi időpontra kitűzi az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját. Mint mondta, az ország érdeke, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány. Közölte, a választás eredménye egyértelmű, a győztes párt, a Fidesz-KDNP példátlanul erős felhatalmazást szerzett a következő négy évre. (A választások második fordulójáról szóló összes cikkünket itt megtalálja.)