Vágólapra másolva!
Lassan apadnak a folyók Észak-Magyarországon, ahol több településen, immár napok óta védekeznek az áradat ellen. A védekezés ellenére házakat veszélyeztet a víz, többeknek el kellett hagyni otthonukat, és több út egy-egy szakaszán továbbra sem lehet közlekedni személyautóval. Edelénynél megjelentek a gáton a szivárgások és csurgások is.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy szombaton nem esett eső Észak-Magyarországon, a folyókon igen lassan vonul le az árhullám, s huszonnégy óra alatt csak mérsékelten csökkent a vízszint. Leginkább a Bódva veszélyezteti a térség településeit - Szögligetet, Szalonnát, Perkupát, Szendrőládot, Szendrőt és Edelényt -, mert a folyón régen nem látott árhullám vonul le.

A Borsod megyei Szendrőnél már tetőzés közelében van a Bódva, a folyó vízszintje 252 centiméter. Edelényben a terhelés miatt a töltés mentett oldalán megjelentek az úgynevezett árvízi jelenségek - szivárgások, csurgások -, amelyeket homokzsákból épített bordás töltésmegtámasztással ellensúlyoznak. Emellett folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint Szalonnán újabb 13 embernek kellett elhagynia otthonát. Korábban 23 főt már kiköltöztettek otthonából. Utóbbiak rokonoknál húzták meg magukat, az újabb 13 lakost pedig egy alapítványi házban szállásolták el. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: eddig 20 ezer homokzsákot és öt nagyteljesítményű szivattyút, illetve több száz fáklyát biztosítottak a védekezéshez az érintett önkormányzatoknak.

Továbbra is harmadfokú készültség van érvényben a Sajón, ahol Sajópüspökinél a pénteki tetőzés óta ütemesen apad a folyó - tette hozzá. A Bódva, a Sajó és a Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni több út egy-egy szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Így Pere és Hernádszentandrás, Putnok és Borsodbóta, Muhi és Köröm között, a 26-os utat Sajókazával összekötő úton, a Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra vezető úton, ugyanakkor a sajógalgóci utat szombat kora délután ismét megnyitották a forgalom előtt.

Az árhullám miatt szombaton este még két települést, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást személyautóval nem lehetett megközelíteni, az ellátásban azonban nincs fennakadás, s a betegeket is el tudták juttatni az orvoshoz. Vízügyi szakemberek szerint az apadás ugyan lassan folytatódik, de az előrejelzések szerint további esőzés is várható még.