Dühös párttagokat látnak az MSZP-s vezetők

Vágólapra másolva!
Katasztrofálisnak nevezte az MSZP első fordulóban elért választási szereplését több MSZP-s képviselő is a választás másnapján. Több befolyásos MSZP-s politikus is azt állította az [origo]-nak, hogy dühös párttagok bukkannak fel az MSZP-nél, akik azt keresik, ki a felelős azért, hogy a párt alig 3 százalékkal tudta megelőzni a választáson a Jobbikot.
Vágólapra másolva!

Ha nem érjük el a 20 százalékot, akkor botrány lesz - jósolta pár nappal a választások első fordulója előtt az MSZP egyik névtelenséget kérő elnökségi tagja az [origo]-nak. A vasárnapi voksolás végeredménye alapján a szocialisták végül csak a választók 19,3 százalékának támogatását tudták megszerezni, míg a kétharmadot megközelítő Fidesz 52,73 százalékot szerzett, a Jobbik pedig 16,6 százalékos eredményével alig maradt el az MSZP-től (a választási eredményekről itt olvashat).

"Népítélet volt" - jelentette ki az [origo] kérdésére Suchman Tamás, szocialista országgyűlési képviselő, Somogy megyei képviselőjelölt, aki szerint az emberek nem egyszerűen elutasították az MSZP-t, ennél jóval erősebb érzelmek, indulatok munkáltak a háttérben. "Minden baloldali pártot megbüntetnek, ha úgy ad fel a baloldali értékeiből, hogy ennek okát nem tudja megfelelő politikai kommunikációval megmagyarázni" - mondta Suchman, aki szerint ezért elsősorban az MSZP vezetése felelős. Mesterházy Attilát ugyanakkor dicsérte, szerinte a szocialista miniszterelnök-jelölt "belenőtt" a feladatba. Suchman szerint a párt tagságát elgondolkodtatta az eredmény. "Tegnap el sem jutott a tudatukig, hiszen számítottak rá, hogy az MSZP rosszul szerepel, de arra nem, hogy ilyen katasztrofális eredmény lesz, és egyetlen jelölt sem tud győzni" - mondta.

"Szörnyülködnek, és persze dühösek"

"Most keresik, hogy kit okoljanak" - válaszolta névtelenséget kérve egy vidéki MSZP-s képviselőjelölt arra a kérdésre, mi a helyzet a választások után egy nappal a pártban. "Jönnek be hozzánk az embereink, szörnyülködnek, és persze dühösek" - állította. Szerinte a megyei szervezetben a többség azt gondolja, "ezt jól elcseszte az országos vezetés". "A kampány előtt 20 százalékon álltunk, és a végeredmény is ez lett, vagyis csak a törzsszavazóink maradtak, és ezen egy fikarcnyit sem sikerült javítani" - tette hozzá.

A névtelenséget kérő MSZP-s politikus az ország északkeleti régiójának egyik választókörzetében indult egyéni jelöltként, és meggyőződése, hogy ezekben a megyékben - Szabolcsban, Borsodban és Nógrádban - vesztette a legtöbb voksot pártja. A három megyében a Jobbik több helyen meg tudta előzni az MSZP-s indulót, a szocialisták az országos átlagtól elmaradva 10-15 százalék körüli eredményeket értek el. Itt veszett el a legtöbb szavazat a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest, még az a jó, ha valahol egyáltalán lesz számunkra második forduló - tette hozzá.

Program nélkül nem megy

A szocialista képviselőjelölt szerint a térségben azért született "katasztrofális" eredmény, mert az MSZP-nek az itt élők számára egyik legjelentősebb kérdésben, a cigányok helyzetének rendezésére "egyáltalán nem voltak válaszai". "Az MSZP-nek erről nem volt mondanivalója, pedig fejlesztésekkel nem lehet kampányolni, hiába sorolják azt, mennyi autópálya, út meg kórház épült" - mondta az MSZP-s politikus, aki szerint ezért volt rossz az országosan folytatott kampány. "Az emberek problémái nem ezek, a demokrácia védelmezőjeként fellépni pedig szintén kár, mert ebben a választók egy része nem hisz, a többieket meg nem érdekli. Nem csoda, hogy ilyen programtalanul nem lehet javítani" - tette hozzá.

Egy másik névtelenséget kérő, korábbi szocialista országgyűlési képviselő - aki korábban minisztériumi tisztségviselő is volt, a mostani választáson azonban már nem indult - azt mondta, elsősorban nem a kampány hibáira vezethető vissza a vereség. "Osztom azt a véleményt, hogy most zárult le igazán a rendszerváltás, a lényegi változás most lesz: az SZDSZ-t leváltotta egy másik liberális erő, a másik rendszerváltó, az MDF elbukott, az MSZP-t pedig utolérte, hogy nem tudott megszabadulni az utódpárt jellegétől" - mondta. Hozzátette, 2002-ben is megkapta a lehetőséget az MSZP, hogy egy modern, szociáldemokrata párttá váljon, de ezt elmulasztotta.

Alapos elemzés

Mint mondta, Lendvai Ildikó pártelnök hiába beszél arról, hogy vissza kell szerezniük a választóikat. "Az a szavazótábor már nem is létezik, akik még élnek, azokat is már a gyerekeiken keresztül kellene megszólítani. A mostani 18-40 közti generációnak pedig nem is tudnak mit mondani, pedig új szavazókat kell találniuk" - magyarázta az egykori szocialista képviselő. Szerinte az MSZP "maga húzta magára a Jobbikot" az elmúlt nyolc év hibáival. "Nem változtattak, például Budapesten sem: ha az egész fővárosi vezetést leváltják, nem csak Hagyó Miklóst, akkor az akár 5-8 százalékot is jelenthetett volna" - tette hozzá.

Kovács László egykori európai uniós biztos viszont elsőként nem a párt által elkövetett hibákat említette, mikor az MSZP 20 százalék alatt maradt választási eredményéről kérdezte az [origo]. "A 2002-től 2008 őszéig viszonylag egyenletes növekedés után a világgazdasági válság és a válságkezeléssel együtt járó megszorító intézkedések okoztak visszaesést a párt támogatottságában" - mondta. Kovács szerint a párt tévedései, mulasztásai is hozzájárultak a gyenge szerepléshez, "különösen a korrupciós ügyek" és a rossz kommunikáció. Kovács szerint a második fordulóig mindent meg kell tenni az állva maradt jelöltek érdekében, utána viszont egy "alapos elemzésnek kell jönnie, az elmúlt 4, 8 és több mint 20 évről, beleérte a kormányon és ellenzékben töltött időszakokat egyaránt".