Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Nem Fekete Pákót akarjuk példaképnek" - lakossági fórumot tartott a Jobbik Újbudán

Vágólapra másolva!
Tízezer legyőzhetetlen pártkatonáról, megsokszorozódott pártadományokról és a trianoni békeszerződés újratárgyalásáról is szó volt a Jobbik kedd esti újbudai lakossági fórumán, ahol a párt négy vezető tisztviselője tartott gyűlést. A jobbikosok Vona Gábor pártelnök nyilatkozatait finomítva magyarázták. Hogy milyen választási eredményre számít a Jobbik, azt a figyelő újságírók miatt csak fülbe súgva árulták el egy érdeklődőnek.
Vágólapra másolva!

"Szabó Gábor pártigazgatótól kérdezném, hogy szerinte reálisan hány százalékot ér el a választásokon a pártja" - kérdezte egy idős úr a Jobbik újbudai lakossági fórumán kedd este. "Merthogy nagyon optimistán beszélnek itt választási győzelemről, hatalmas sikerekről, de én szeretném ellenőrizni 5 hét múlva, hogy milyen a párt önismerete". Egy festett hajú nő a hátsó sorból egyből bekiabált, hogy ez felesleges kérdés, lapozzunk, de a kérdőre vont pártigazgató lehűtötte: "Meg fogom mondani önnek négyszemközt, ha megígéri, hogy szigorúan köztünk marad. Ilyen nagy körben nem kürtölném világgá, mert hátha ül itt egy újságíró vagy valamelyik más párt képviselője."

Pénteken a Jobbik négy vezető személyisége, Szabó Gábor pártigazgató, Novák Előd alelnök, Dúró Dóra szóvivő és Gaudi-Nagy Tamás igazságügyminiszter-jelölt tartott lakossági fórumot 50-60 fős közönség előtt Budapest XI. kerületében. Bár Szabó Gábor már bevezetőjében megköszönte, hogy "ilyen sokan eljöttek", Vona Gábor pártelnök telt házas rendezvényeihez képest erősen foghíjasak voltak a széksorok. "Ez már a negyedik fórumunk a kerületben, természetes, hogy egyre kevesebben jönnek el" - mondta az [origo]-nak Dúró Dóra, Szabó Gábor pedig azzal magyarázta a létszámot, hogy ez csak egy kisebb fórum, amit nem is reklámoztak túl széles körben.

Bizonytalan szavazók

"Nem biztos, hogy a Jobbikra szavazok, eddig fideszes voltam, de annak már vége - mondta a beszédek közben a középső széksorban ülő középkorú nő. A fórumon az [origo] által megkérdezettek többsége bizonytalan, kérdéseire választ kereső szavazó volt: egyikük arról beszélt, hogy mára kiábrándult mindkét nagy parlamenti pártból, és nagyon szimpatikusak neki a Jobbik fiatal jelöltjei. "A fiatalok nagyon hiányoznak nekem a politikából, le a kalappal előttük, hogy vállalják ezt" - mondta, de hozzátette: még másfél héttel a választások előtt sem döntött, meghallgatja inkább "a többieket" is.

"Elgondolkodtattak, de még nem győztek meg" - mondta egy szakállas férfi, aki a Fidesz és a Jobbik között hezitált: ő úgy érzi, sok kérdésre még a lakossági fórumon sem kapott választ. "Jó hogy fiatalok, de az sem garancia semmire: a fideszesek is voltak fiatalok, amikor hatalomra kerültek" - mondta. Van persze, akinek nem volt kérdés, hogy kire szavaz: "A szüleim mindkét nagy pártban csalódtak, azóta már több osztálytársamat is meggyőztem, hogy szavazzanak a Jobbikra" - mondta egy 19 éves fiatalember, aki a fórum végén az asztalnál tülekedett, hogy dedikációt kapjon a Jobbik helyben osztogatott programfüzetére.

Vonát magyarázták

"A média azt sugallja, hogy aki radikális, annak habzik a szája, kukákat borogat, és már az oviban is Molotov-koktél volt a jele, pedig a radikális változás csupán annyit jelent, hogy gyökeresen át kell alakítani a dolgokat" - mondta a fórumon Dúró Dóra, aki szóvivőként a párt oktatási kabinetjét is vezeti. A képviselőjelölt bő 10 perces expozét tartott a Jobbik kulturális terveiről, amelyben arról beszélt, hogy a történelemkönyvek meghamisítják a magyar őstörténetet, és "vérlázító, hogy kalandozásoknak nevezik a magyarok dicső európai hadjáratait".

Dúró Dóra Vona Gábor pártelnök korábbi kijelentéseit magyarázva azt mondta, hogy a Jobbik beszüntetné a Tv2-t és az RTL Klubot, de szerinte ez nem azt jelenti, hogy - mint azt a média szerinte Vona szavaiból leszűrte - médiadiktatúrát és egyetlen tévécsatornát akarnak, csupán azt, hogy "az arra érdemesebb csatornák" kapnák a sugárzási jogokat. "Nem Fekete Pákót vagy Győzikét akarjuk példaképnek" - mondta.

Vona Gábor egy másik korábbi kijelentése is szóba került az este, ezt Gaudi-Nagy Tamás idézte fel, aki többek között az új földtörvényt és a külföldiek földvásárlási tilalmát sürgette. "Lehetetlenné kell tenni a külföldi földvásárlást, ha nem is pontosan olyan törvényekkel, ahogy azt Vona Gábor mondta" - fogalmazott a miniszterjelölt. Vona korábban több helyen is úgy nyilatkozott, hogy a külföldieknek a földvásárláshoz magyar nyelvvizsgát kellene tenniük "gárdista vizsgabiztosok előtt", és időrendben visszafele el kell tudniuk sorolni az Árpád-házi királyokat 1 perc alatt.

Orbántól és Netanjahutól kölcsönvett szlogenek

Gaudi-Nagy szónoklatában többek között az EU-csatlakozást kritizálta, és a trianoni békeszerződés revíziójáról beszélt: "Ki kell mondani, hogy hozzá lehet nyúlni a párizsi békeszerződéshez" - mondta, majd Szegedi Csanádot, a párt alelnökét idézte, aki szerint "a trianoni határok ledönthetők". "Hiszen ha 90 évvel ezelőtti igazságtalanságokat elfogadunk, akkor mit remélünk a mostani igazságtalanságok elleni küzdelemtől?" - kérdezte, majd közölte: a Jobbik a perzsa túlerővel harcoló görög királyhoz, Leónidaszhoz hasonlóan is kész harcolni ezekért az ügyekért a parlamentben.

A politikus ehhez a harchoz Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szlogenjeit idézte követendő példának: a zsidó állam kormányfője Gaudi szerint többek között azt mondta, hogy az erős ország alapja az erős nemzeti identitás és az erős hadsereg, hiszen "a gyengék nem maradnak meg, és békét sem kötnek az erőtlen ellenfelekkel". "Ha nekik lehet ezt mondani, nekünk mért ne lehetne?" - kérdezte Gaudi-Nagy.

Szabó Gábor pártigazgató Orbán Viktor Fidesz-elnöktől vett kölcsön egy kampányszlogent. "Tudom, hogy egy másik pártot ismétlek, de mégis kölcsönveszem ezt a szlogent: 'Mindkét szavazatra szükség van!' Jó szívvel annyit tudok mondani, hogy Csak a Jobbik!'" (Orbán korábban arról beszélt, hogy nem szabad megosztani a szavazatokat, a Fidesznek a listás és az egyéni szavazatokra is szüksége van, a Fidesz pedig nemrég kezdett plakátkampányba "Csak a Fidesz" szlogennel).

Legyőzhetetlen hadsereg és ömlő pénz

A Jobbik Fideszhez fűződő viszonyáról Szabó azt mondta, hogy a Jobbik lassan eléri a legnagyobb ellenzéki párt szervezési szintjét: állítása szerint 850 működő helyi szervezetük és 10 ezres taglétszámuk van. "Ez 10 ezer harcos, nem 10 ezer fotelforradalmár; a Jobbik tagjai mára legyőzhetetlen hadsereggé váltak" - fogalmazott. Szabó a fórum után az [origo]-nak azt mondta, nem is nagyon hallott olyan esetről, hogy a jobbikosok akarják megosztani a szavazatukat a Fidesszel, szerinte ez inkább fordítva valószínű.

A Jobbik nem csak pártszervezésben, de pénzügyi átláthatóságban is előre lépett - derült ki a fórumon, ahol a korábbi gyűlésekhez hasonlóan perselyben gyűjtöttek adományt. A párt egy korábbi adománygyűjtő akciójáról az [origo] írta meg, hogy a névtelenül perselybe dobált pénzekkel megsérthetik a pártfinanszírozási törvényt, hiszen a pártnak nyilván kell tartania, hogy kitől kap pénzt (erről itt olvashat). Ezt a helyzetet a jelek szerint azóta megoldotta a párt. Az újbudai perselyben egy nagy paksaméta fénymásolt Adományozási szerződés is oda volt készítve, hogy az adakozó a törvényeknek megfelelő adatszolgáltatással dobhassa be apróját a pártkasszába, és így nyomon lehessen követni, kitől származnak a Jobbik pénzei. Igaz, ezzel kedden senki nem élt: Szabó Gábor pártigazgató szerint inkább csekken és utaláson kapnak támogatást, amit most már naponta összesítenek, és excel-táblázatban vezetnek. "2009 óta sokkal több adomány jön, mint korábban, ezekről az idei pénzügyi beszámolónkban, remélhetőleg még a második választási forduló előtt be is számolunk" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről