Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tényleg belefér 15 millió egy Nokia-dobozba

Vágólapra másolva!
Tizenötmillió forintnyi készpénzt különösebb gond nélkül belefér egy Nokia-dobozba, ahogy azt a korrupciós ügyekről beszélő egykori BKV-vezető, Balogh Zsolt közölte - derül ki egy banki trezorban dolgozó férfi beszámolójából és a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Balogh azt mondta, egyszer így adott át készpénzt Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettesnek.
Vágólapra másolva!

Balogh Zsolt korábbi megbízott BKV-vezérigazgató a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában azt állította: rendszeresen kapott utasításokat Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettestől és embereitől. Egy alkalommal állítása szerint egy Nokia-dobozban kellett átadnia pénzt Hagyónak. "Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget" - mondta Balogh a Magyar Nemzetnek.

Tizenötmillió forintot kisebb méretű téglaként kell elképzelni - mondta az [origo]-nak egy banki trezorban dolgozó, névtelenséget kérő férfi. Mint mondta, ez az összeg húszezres címletekben gond nélkül belefér egy nokiásdobozba. Ezt onnan lehet tudni, hogy egy húszezresekből álló húszmillió forintos köteg kisebb méretű téglát alkot - mondta. Egy tizenötmillió forintos köteg 750 darab húszezrest tartalmaz, ennyi pénz egymásra halmozva ennél is kisebb.

Az [origo] megkereste a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is, ahol azt válaszolták, hogy a konkrét ügyben nem kívánnak állást foglalni. Annyit azonban közöltek, hogy valamennyi magyar bankjegy mérete 154x70 milliméter. Egy nagyon szorosan összefogott százdarabos bankjegycsomag magassága - a kötözőszalaggal együtt - 12 mm - írta a sajtóosztály. Ha 750 darab bankjeggyel számolunk, pontosan 9 centiméteres magasságot kapunk, amely valóban egy kisebb téglának felel meg.

A banki trezorban dolgozó férfi szerint 15 millió forint még akkor is belefér egy mobiltelefonos dobozba, ha nem géppel, hanem kicsit szellősebben, kézzel fogják össze. Amennyiben tízezresekből áll össze a köteg, körülbelül másfél téglányi a vastagsága, ez pedig szerinte ugyancsak belefér egy kisebb telefonosdobozba.

Balogh szerint a pénzt a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, ők pedig BKV-körüli cégektől szerezték. Az interjúban a Nokia-dobozban átadott tízmilliók mellett a Hagyótól kapott utasításokról, és saját szerepéről is beszélt a korábbi megbízott BKV-vezérigazgató. Hagyó tagadta a róla szóló állításokat. (Erről bővebben itt olvashat.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről