Hiller eltűnt, Pokorni megmaradt - megkavarodtak a pártok budapesti listái

Vágólapra másolva!
A fideszes Pokorni Zoltán pozíciója megingathatatlan, a szocialista miniszterek és államtitkárok azonban négy év alatt nagyot buktak a fővárosban az eddig leadott budapesti választási listák tanúsága szerint. A Fidesznél csak apróbb átrendeződés van, az MSZP-nél kihullott a korábbi sikercsapat néhány nagy neve.
Vágólapra másolva!

Négy éve elsöprő eredménnyel diadalmaskodó szocialista politikusok és fontos tisztségeket betöltő fideszes képviselők is hatalmasat estek a pártok budapesti listáin - derül ki az Országos Választási Iroda adataiból.

Területi listát az a párt állíthat, amelynek egy adott megye választókerületeinek legalább negyedében, de legalább két körzetben van jelöltje. Budapesten ehhez legalább 8 jelöltre van szükség, mivel 32 választókerület van. A listákat hétfőn délután négyig lehet leadni, eddig az MSZP, a Fidesz és a Jobbik tette ezt meg, az MDF pedig közleményt adott ki végleges listájáról. Jelöltjeinek száma alapján várhatóan az LMP is nyilvánosságra hozza listáját még hétfőn (Cikkünket ezekkel folyamatosan frissítjük).

Budapesten összesen 28 listás mandátumot osztanak szét a pártok területi listáira adott szavazatok alapján. A Tárki márciusi országos felmérése szerint a biztos választók között Fidesz 61, az MSZP 22, a Jobbik 11 százalékon áll, a többi párt nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ilyen eredménnyel a 28 mandátumból a Fidesz első 17, az MSZP első 6 és a Jobbik első 3 jelöltje szerezhet mandátumot, a listákon hátrébb sorolt jelöltek csak akkor jutnak be a parlamentbe, ha az előttük álló jelöltek egyéniben, lista nélkülis parlamentbe kerülnek.

Feltörekvő KDNP-sek a Fideszben

A Fidesz budapesti húzóneve a területi lista alapján továbbra is Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, a párt alelnöke, aki 2006-hoz hasonlóan idén is az első helyet kapta. A második helyen idén már Tarlós István, a fővárosi közgyűlés fidesz-frakciójának vezetője áll: ő négy éve még egyáltalán nem szerepelt a listán, a 2006-os főpolgármester-választás óta azonban a városi közgyűlésben független jelöltből a Fidesz frakcióvezetőjévé vált. Előkelő pozícióba került két fővárosi KDNP-s politikus is: Rétváry Bence, a 2006-os 35. helyről idén a biztos bejutást jelentő 12. helyre került, Bagdy Gábor pedig 15. a listán, amelyen négy éve még nem is szerepelt.

A budapesti Fidesz-lista élén maradt a belvárosi polgármester, Rogán Antal, valamint Szathmáry Kristóf, Németh Zsolt, Nagy Gábor Tamás, és Kubatov Gábor pártigazgató. Jelentősen hátrébb került viszont a korábbi közlekedési miniszter, Fónagy János, akit a 2006-os lista 2. helyéről soroltak vissza a 16.-ra. Szintén sokat, 17 helyet bukott a most 24. helyen álló Kupper András, aki 2007-ig a párt budapesti elnöke volt. A 2006-ban még befutó helyen álló Simicskó István és Molnár Béla teljesen eltűnt a listáról.

Miniszterek helyett helyi arcok az MSZP-nél

Több korábbi vagy mostani kormánytag is eltűnt 2006 óta az MSZP budapesti listájának első helyeiről. Hiller István oktatási miniszter és Kiss Péter társadalompolitikai miniszter négy éve még első és negyedik volt a listán, pedig nem is volt szükségük a listás helyre, hiszen már az első választási fordulóban parlamentbe jutottak egyéni jelöltként. Most a párt egyiküket sem indítja a budapesti listán, helyette az országos listára kerültek 11. és 7. helyre. A négy évvel ezelőtti húzónevekből Lendvai Ildikó pártelnök (most 1.), Burány Sándor budapesti elnök (most 2.) és Steiner Pál fővárosi MSZP-frakcióvezető (most 4.) maradt meg.

A 2006-ban 5. helyen álló Vitányi Iván, aki pénteken Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök mellett szónokolt a Körcsarnokban, csak az országos lista 45. helyéről vág neki a választásoknak, a területi listán nem kapott helyet. A korábban Lendvai Ildikót is megelőző újbudai polgármester, Molnár Gyula a másodikról a 17. helyre esett vissza, és az országos listán is csak az 59. helyet kapta meg. Hagyó Miklós, aki korábban 12. volt Budapesten, a BKV-botrányok miatt nincs a listán, Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium államtitkára pedig a 11. helyről a 24.-re esett vissza.

A korábbi listavezetők helyett az MSZP a négy évvel ezelőtti lista középmezőnyéből, a 2006-ban egyéni választókerületi sikereket elérő képviselőkből töltötte fel a budapesti lista elejét, így ide került Pál Tibor és Józsa István is. Az első 20-ban több új arc is feltűnik: ilyen a 14. Komássy Ákos, aki tavaly a józsefvárosi polgármester-választáson tűnt fel, vagy 18. helyen álló Budai Bernadett, aki kormányszóvivőből igazolt át MSZP-s képviselőjelöltnek. A lista 45. helyén elindul Kivágó Iván Györgyné is, aki korábban egyetlen szavazás erejéig volt fővárosi MSZP-képviselő, aztán lemondott titkosszolgálati múltja miatt (erről itt olvashat részletesen).

Másodszor próbálkozók és pártonkívüliek a Jobbik élén

A Jobbik 2006-ban még nem indított saját listát, politikusai a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út nevű párt jelöltjeiként szerepeltek, a két párt között azonban a mostani listán sok az átfedés. A Jobbik budapesti listavezetője a jelenleg EP-képviselőként dolgozó alelnök, Balczó Zoltán, aki négy éve a lista negyedik helyét kapta. A 2006-os választások listás jelöltjei közül most is ott van az első 10-ben Zsiga-Kárpát Dániel, a Kárpátia című radikális lap főszerkesztője, Staudt Gábor, Budafok önkormányzati képviselője, és Czeglédi János, a Jobbik budapesti elnöke.

A Jobbik budapesti listájának első három helyén két olyan jelölt áll, aki hivatalosan nem tagja a pártnak: a második Pörzse Sándor újságíró, a pártvezetőinek tulajdonában lévő Barikád című hetilap főszerkesztője, aki korábban azt nyilatkozta, "2010-re az objektív újságírás megszűnt Magyarországon". A harmadik helyen Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd indul, ő a Nemzeti Jogvédő Iroda vezetőjeként a radikális tüntetők és zavargók jogi védelmével hívta fel magára a figyelmet. Novák Előd, a párt alelnöke és kampányfőnöke csak utánuk, a negyedik helyre fért be.

Háttérben maradt az SZDSZ-t az MDF listáján

Az MDF és az SZDSZ kora délután közleményben jelentette be budapesti listájának sorrendjét, miután hétfőn az utolsó pillanatokig tárgyaltak egymással a lehetséges verziókról. Az MDF már szombaton bejelentette, hogy a fővárosi listavezetőjük Bokros Lajos lesz, a második helyre pedig a szintén MDF-es Debreczeni Józsefet szánják. Az SZDSZ ezzel azért volt elégedetlen, mert ha a párt el is érné az 5 százalékot, a 3. és 4. helyre csúszott SZDSZ-eseknek alig van esélyük bejutni a parlamentbe.

Az SZDSZ az MTI szerint Ikvai-Szabó Imrét akarta a lista második helyén látni, a végső verzió szerint azonban ő nem is szerepel a 10 felsorolt név között. A fővárosi lista harmadik helyére a dunaújvárosi SZDSZ-jelölt, Skaliczky Andrea, a negyedikre a XXII. kerületben induló SZDSZ-es, Iván János került.