Szifiliszes tinédzser miatt aggódnak a szülők Hajdúhadházon

Vágólapra másolva!
A főként nemi úton terjedő szifilisszel fertőződött meg egy 14 éves diáklány Hajdúhadházon. A szülők attól tartanak, hogy a lánnyal egy iskolába járó gyerekeik is megfertőződhetnek. A szakorvos szerint azonban erre kicsi az esély, a betegség csak szoros érintkezéssel terjed.
Vágólapra másolva!

Szifilisz-fertőzéstől féltik gyerekeiket a szülők az egyik hajdúhadházi általános iskolában, miután az intézmény egyik diákját néhány hete a szexuális úton is terjedő fertőző betegséggel kezelik. A Független Hírügynökség információi szerint a 14 éves diáklány több társát is megfertőzhette. A szülők egy csoportja attól fél, hogy az iskolában egészséges gyerekeik is megbetegedhetnek. A szülői munkaközösség néhány tagja hétfőn, írásban kérte az önkormányzatot, hogy adjanak tájékoztatást a szifilisz-fertőzésről.

Néhány szülő ugyanis annyira fél a betegségtől, hogy gyerekeit nem, vagy csak nehezen engedi közösségbe. Bálint Ágnes bőrgondozó főorvos azonban a Független Hírügynökségnek azt mondta: nincs ok pánikra, a szifilisz ugyanis csak szoros testi érintkezéssel testnedvek útján fertőzhet, közös vécéhasználattal nem terjed. Egy osztályközösségre, amennyiben a fertőzött, és egy másik ember között nincs szoros testkontaktus, szexuális kapcsolat, akkor a fertőződés veszélye gyakorlatilag nem áll fenn.

Az érintett intézményben összesen 644 gyerek tanul. A Független Hírügynökség úgy tudja, a diáklányt Debrecenben kezelik. A nyolcadikos tinédzser teljes gyógyulása akár két évig is eltarthat. Hajdú-Bihar megyében évente 30-40 beteget kezelnek szifilisszel.