Suchman Tamás lemond a sávolyi motorpálya építésének koordinálásáról

Vágólapra másolva!
Lemond a sávolyi motorversenypálya építésének koordinálásáról Suchman Tamás, aki döntését a Magyar Rádiónak mondta el. A kormánybiztos azzal indokolta lépését, hogy a beruházást sok vádaskodás veszi körül.
Vágólapra másolva!

Lemond a sávolyi motorversenypálya építésének koordinálásáról - mondta el Suchmann Tamás kormánybiztos az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában csütörtökön. A Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke a kormányfőnek délután jelentette be elhatározását, lépését pedig azzal indokolta, hogy a beruházást sok vádaskodás veszi körül: "Nem akarok részese lenni olyan projektnek, ahol mindenfajta vádaskodás elindul a zsarolhatóságtól a megtérülés bizonytalanságával kárt okozva a magyar nemzetgazdaságnak. A választás után majd az a politikus, az a politikai szervezet, amely a kormányzási feladatot elvégzi, az majd meghozza ezt a döntést" - fogalmazott az MR1-Kossuth Rádiónak a szocialista politikus. Suchman Tamás javasolta a projekt elhalasztását is.

Pénteken még részt vesz egy magas szintű szakmai egyeztetésen a sávolyi motorversenypálya ügyében, azután lemond a beruházás koordinálásával járó posztjáról - mondta Suchman az MTI-nek csütörtökön este. Hozzátette, még várja a miniszterelnök döntését Sávoly ügyében. "Sajnálom, hogy semmit, ami a közjót szolgálja, ebben az országban nem lehet tisztességesen végigvinni" - mondta.

Napokon belül befuccsolhat az egész beruházás

Jelenleg kétséges, egyáltalán megépülhet-e a sávolyi motorversenypálya és rendezhet-e Magyarország szeptemberben MotoGP-futamot. Ha néhány napon belül nem írják alá a vitatott módon megítélt tízmilliárdos állami hitelről szóló szerződést, teljesen bedőlhet az egész sávolyi motorpálya-beruházás. "Ha a jövő héten nem kezdődik meg a munkaszervezés és a munkák elindítása, akkor nem lesz MotoGP, ehhez azonban még a héten alá kell írni a hitelszerződést a beruházóval"- mondta szerdán [origo]-nak Suchmann Tamás.

A kormány tavaly októberben mintegy 15 milliárd forintos állami kezességvállalással megtámogatott hitelről döntött, amelyet a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) kell folyósítania a spanyol beruházónak, pontosabban a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-nek. A projekt kormányzati támogatásának része, hogy az állam - a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül - mintegy 20 milliárd forintot fizet tíz év alatt a MotoGP verseny jogtulajdonosának, a Dornának a versenyrendezés jogáért. Az MFB és a beruházó máig nem kötötték meg egymással a szerződést, ugyanakkor a pályának el kellene készülnie szeptemberig, különben idén Magyarország nem rendezhet MotoGP-futamot. Ez egyenlő azzal, hogy nincs értelme megépíteni a pályát. Az állami hitel nélkül a beruházónak nincs elég pénze, máshonnan hitelt a válság miatt nem kap.

A sávolyi motorversenypálya körüli problémákról szóló összes cikkünket elolvashatja itt.