Még mindig ülnek a Balatonring-tanulmányon

Vágólapra másolva!
Bár Bajnai Gordon miniszterelnök még pénteken személyesen kérte a vitatott módon állami támogatáshoz jutó, sávolyi motorversenypályáról szóló hatástanulmány nyilvánosságra hozatalát, kérésének azóta sem tettek eleget. Már minden érintett hozzájárult a közzétételhez, kivéve a beruházó céget, amely lejárató kampányt sejt a beruházást megkérdőjelező hírek mögött.
Vágólapra másolva!

Kedd délig nem érkezett meg a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. hozzájárulása a tervezett sávolyi motorversenypálya, a Balatonring megépítéséről szóló hatástanulmány nyilvánosságra hozásához. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn jelentette be, hogy nyilvánosságra hozzák az eddig titkosan kezelt anyagot, de csak akkor, ha a Kft. és a tanulmányt készítő cég, a KPMG Tanácsadó Kft. is beleegyezik. Az MFB kérte a két felet, hogy minél gyorsabban reagáljon - mondta az [origo]-nak kedden Őry-Kovács Katalin, az MFB szóvivője.

A KPMG telefonon már jelezte az MFB-nek, hogy beleegyezik az anyag nyilvánosságába, a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft-től azonban eddig nem érkezett válasz. A cég illetékese egyelőre nem nyilatkozott az [origo]-nak.

Bajnai Gordon kormányfő éppen négy napja, múlt pénteken szólította fel az MFB-t és a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot (NFGM), hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a hatástanulmányt, amely magyarázatot adhat arra, miért döntött a kormány tavaly októberben az óriásprojekt támogatásáról annak ellenére, hogy a Pénzügyminisztériumban (PM) azt túl kockázatosnak és jogszerűtlennek tartották.

A kormányszóvivő nem aggódik

Szollár Domokos kormányszóvivő az [origo]-nak azt mondta, nem tartják késlekedésnek a négynapos csúszást. Szerinte a miniszterelnök elég nagy nyomást helyezett az MFB-re az ügyben, így már csak a technikai rész elintézését kell megvárni. Nem világos azonban, mi történik akkor, ha a Sávoly Motorcentrum Kft. nem járul hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz. A cég részéről korábban közölték, lejárató kampánynak tekintik a beruházás jogosságát megkérdőjelező híradásokat.

A kormány októberben 20 milliárd forint állami támogatást és 15 milliárd forint állami hitelgaranciát szavazott meg a sávolyi motorversenypálya megépítéséhez. Az erről szóló előterjesztést az NFGM és a PM készítette elő, a pénzügyminiszter azonban végül nem támogatta.

Ellentmondó értékelések

Az Index csütörtökön, egy belső használatra készült pénzügyminisztériumi anyagra hivatkozva azt írta, a minisztérium szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartották a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását. A PM főosztályvezetői, az Index szerint írásban figyelmeztették Oszkó Péter pénzügyminisztert arra is, hogy a Balatonring és a Moto GP állami támogatására kidolgozott konstrukció hazai és európai uniós jogszabályokba is ütközik.

A kormány mégis a támogatásról döntött, alapvetően a hatástanulmányban foglaltak miatt. Ezt azonban mindeddig nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az MFB. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a K-Monitor korrupciófigyelő iroda, valamint a Transparency International kérte beavatkozásra Bajnai Gordon miniszterelnököt, erre az utasításra reagálva közölte az MFB, hogy a honlapján teszi majd közzé a tanulmányt.