Jogszerűen dobta ki Pécs a francia érdekeltségű vízműcéget

Vágólapra másolva!
Jogszerűnek találta bíróság a Pécsi Vízmű Zrt. üzemeltetési szerződésének felbontását - jelentette be Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere csütörtökön. A céggel az önkormányzat még tavaly bontott szerződést, mert sokallta a külföldi befektetők osztalékát, de nem tudta visszavásárolni a vízműben korábban eladott tulajdonrészeket. A bírósági döntés az ügyben folyó több tucat per kimenetelére is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

A bíróság szerint is jogszerűen bontotta fel tavaly a Pécsi Vízmű Zrt. üzemeltetési szerződését a város önkormányzata - jelentette be Páva Zsolt polgármester a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén. Az ügyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság hozott döntést még 30 nappal korábban: az ítélet eszerint jogerős és végrehajtható.

Szabó Iván, az önkormányzat által a vízmű üzemeltetésére létrehozott új cég, a Tettye Forrásház Zrt. ügyvédje közölte, a mostani döntés a Pécsi Vízmű (PV) és a Tettye Forrásház között zajló mintegy 40 per kimenetelét is nagyban befolyásolja. A PV ugyanis a perekben eddig arra alapozta állításait, hogy az önkormányzat jogszerűtlenül mondta fel az üzemeltetési szerződést.

Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmű sajtószóvivője közleményében azt írta, hogy a bírósági ítélet meglepte a társaságot, de nem befolyásolja az üggyelkapcsolatosvéleményüket. A Vízmű bízik abban, hogy a többi folyamatban lévő perben számukra kedvező ítélet születik. Kisbáró szerint jelenleg még több mint öt fontos per zajlik a Pécsi Vízmű és a székházat elfoglaló Tettye Forrásház között.

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat tavaly október 5-én ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőit. A lépésre azután került sor, hogy szeptember 10-én felmondták az üzemeltetési megállapodást, és a város közgyűlése Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére. A korábbi üzemeltető, a Pécsi Vízmű Zrt. az önkormányzati többségi tulajdonában volt ugyan, de francia Suez Environnement-nek is tulajdonrésze van benne. A cég és az önkormányzat nem tudott határidőre megegyezni a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról.

A város és a PV kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túlságosan drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák. A Pécsi Vízmű és a Suez menedzsmentje többször is megalapozatlannak nevezte és visszautasította az önkormányzat vádjait.