Vágólapra másolva!
Önvizsgálatot javasolt a magyaroknak Orbán Viktor, a Fidesz elnöke március 15-i beszédében és figyelmeztette hallgatóit, hogy a kormányzás önmagában nem lesz képes helyreállítani az országot. A szocialistáknak azt üzente, ideje csomagolni, és többször figyelmeztette hallgatóságát, hogy minden szavazatra szüksége lesz a Fidesznek, hogy az általa tervezett változtatásokat végre tudja hajtani.
Vágólapra másolva!

"Már csak 27 nap, ideje csomagolni" - jelentette ki március 15-i beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán az 1848-as forradalomban résztvevők várakozásaihoz hasonlította a választást megelőző hangulatot.

Tragikus képekkel beszélt az elmúlt 8 év szocialista kormányzásáról, kevés konkrét esemény említett meg - a Nokia-doboz és "az önzés a kapzsiság kis dobozkái" köztük voltak -, de a szocialista kormányok szemére vetette, hogy "élenjárókból sereghajtókká tettek bennünket" és meg sem próbáltak közös célokat kitűzni. Szerinte ma a magyarok úgy érzik, "nem jó ma magyarnak lenni, nem jó ma itt élni".

Orbán szerint az áprilisi választás elsöprő erejű lehet. "A választással végbevihetjük a magunk forradalmát... a mi forradalmunk április 11-én lesz" - mondta és hozzátette: "gyors, átütő, megrendítő változás, az igazság pillanata" lehet a választás.

Többször kitért arra, hogy szerinte a Fidesz az egyetlen olyan párt az országban, amelyik képes nemzeti egységet teremteni. Kijelentette, az egész magyar nép áll a kapuk előtt, ahogy közelegnek a választások és kijelentette, "a most vagy sohát kimondhatta Petőfi, de kellett a sokaság, ahol visszhangzott a fogadalom, esküszünk".

Orbán azt kérdezte, "csak fel kell tenni a pontot az i-re, de vajon képesek leszünk-e rá?" Beszéde végén figyelmeztette a hallgatóságot, hogy minden szavazatukat (az egyéni és a listás szavazatokat is) a Fideszre adják, mert - mint fogalmazott - "a rosszat nem elég elítélni, le is kell győzni, két jól irányzott szavazattal". "Minden egyes szavazatra szükség lesz... egyetlen szavazaton is múlhat" - mondta.

Beszélt arról is, hogy mi vár az országra. Megemlítette a Fidesz programjában is megjelenő, a párt által nagy nemzeti ügyeknek nevezett terveket. "Nagy útra készülünk" - mondta és kijelentette, hogy jó kormányázással vissza lehet szorítani a munkanélküliséget, talpra lehet állítani a gazdaságot, meg lehet menteni az egészségügyet.

Orbán ugyanakkor arra figyelmeztett: "a kormányzás önmagában kevés, több kell, egyszer végre le kell ereszkednünk a dolgok mélyére". Azt mondta, hogy mély önvizsgálatra van szükség, mindenkinek meg kell találnia magában a romlottság nyomát. "Nagyon nagy fába vágjuk a fejszénket, ezért kell, hogy minél többen legyünk" - mondta Orbán és megjegyezte, hogy ő készen áll.