Nyomoz a rendőrség az expolgármester betonbiztos szerződése miatt

Vágólapra másolva!
Nyomoz a rendőrség annak a tanácsadói szerződésnek az ügyében, amelyet a VIII. kerület önkormányzat kötött Csécsei Bélával, a kerület korábbi polgármesterével - közölte a rendőrség. A nyomozás hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen folyik. Csécseivel 5 évre kötött szerződést az önkormányzat, ennek értelmében a korábbi polgármester az elvégzett munkától függetlenül havi 750 ezer forintot kap.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség a Csécsei Béla, a VIII. kerület korábbi polgármesterének tanácsadói szerződése miatt - közölte az [origo]-val kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztálya. A BRFK ezzel megerősítette a Magyar Hírlap értesülését, a nyomozásról meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva a napilap számolt be.

A BRFK az [origo]-val azt közölte: az ügyben egy magánszemély tett feljelentést idén januárban. A rendőrség eddig különböző iratokat és dokumentumokat szerzett be, jelenleg ezek értékelése folyik. Csécsei a Magyar Hírlapnak azt mondta: a nyomozásról nem tud, a rendőrség őt nem értesítette, nem hallgatta ki.

A szerződés léte a tavaly november 22-i időközi polgármester-választás kampányának meghatározó témája volt. A szerződésre először az MSZP hívta fel a figyelmet, azt állítva, hogy a lemondott polgármesterrel - aki korábban az SZDSZ tagja volt - titokban kötött tanácsadói szerződést a kerület SZDSZ-es vezetése. Az MSZP azt is nehezményezte, hogy a dokumentumot nem hozták nyilvánosságra.

A választás után - amelyet a fideszes Kocsis Máté nyert meg - a kerület a szerződést nyilvánosságra hozta az önkormányzat honlapján. A dokumentum szerint Csécsei havi nettó 750 ezer forintot kap 2014. október 15-ig a kerülettől. A szerződést csak a két fél együttes szándékával lehet felmondani. A dokumentum szerint, ha a szerződést a lejárta előtt bontják fel, akkor a kerületnek a fennmaradó megbízási díjat ki kell fizetnie Csécseinek. Ez alól csak a politikus halála és cselekvőképességének megszűnése jelent kivételt.

A dokumentum arra vonatkozó kitételt nem tartalmaz, hogy mi történik, ha Csécsei nem végzi megfelelően a munkáját. Csécsei korlátlan mobiltelefon-használatot kap, valamint a munkájához kapott egy laptopot is. A szerződés szerint Csécsei oktatási és gazdasági ügyekben szakértői tevékenységet végez a kerületnek az általa megjelölt ügyekben. Ezenkívül a kerület is megfogalmazhat konkrét feladatokat Csécsei számára.

Az [origo] november végén kérte a kerülettől, hogy megnézhesse azokat a dokumentumokat, amelyet Csécsei a megbízási szerződés keretében készített az önkormányzat számára. A VIII. kerületi jegyző válaszában azt írta: a tanácsadói munka során keletkezett dokumentumok döntés előkészítő anyagnak számítanak, így azok 10 évig nem nyilvánosak.