Pengeélen táncol az MDF, még egy megyei listát elbukhat a párt

Vágólapra másolva!
Tovább súlyosbodott az MDF helyzete csütörtökön, miután az Országos Választási Bizottság délutáni ülésén úgy döntött, érvényteleníti a párt Nógrád megyei listáját is. Az MDF fellebbez, de ha a Legfelsőbb Bíróság nem ad igazat a pártnak, akkor már három megyében nem fog szerepelni az MDF neve a szavazólapokon. Ez pedig azt jelenti, hogy a pártnak jóval több mint 5 százalékot kell szereznie, hogy bejusson a parlamentbe. Egyelőre nem hitelesítették a párt budapesti és országos listáját sem, ez legkorábban pénteken történhet meg.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy egyelőre nem hoz határozatot az MDF budapesti és országos listájáról. A párt budapesti listájának nyilvántartásba vételét szerda esti ülésén utasította el a Fővárosi Választási Bizottság, az indoklás szerint azért, mert Csapody Miklós visszalépésével a szükséges nyolc helyett csak hét jelöltje van a pártnak. Az MDF az OVB-hez fordult jogorvoslatért.

Az OVB azonban meg akarja várni, hogy a jelöltállításokkal kapcsolatos kifogásokban döntést hozzon a Fővárosi Bíróság. A párt négy jelöltjének indulásával vannak problémák. A párt két budapesti jelöltjét, Slosár Gábort és Király Zoltánt csak fellebbezés után vették nyilvántartásba, Csapody Miklós és Pusztai Erzsébet pártigazgató indulása ellen pedig magánszemélyek jelentettek be fellebbezést. A négy jelölt ügye újabb fellebbezések miatt került a Fővárosi Bírósághoz. Szigeti Péter, a bizottság elnöke azt mondta, az OVB legkorábban pénteken dönthet arról, nyilvántartásba veszik-e az MDF két listáját.

Még egy megye megrendült

Az OVB döntött ugyanakkor az MDF Nógrád megyei listájáról. Bár a szavazás előtt az [origo] tudósítója szerint Szigeti Péter elnök azt mondta, "ezzel nem lesz gond". Nógrádban két egyéni körzetben kell jelöltet állítani ahhoz, hogy egy pártra szavazni lehessen a megyében a választásokon. Nógrádban három MDF-es képviselőjelölt adta le az induláshoz szükséges 750 ajánlószelvényt, egyikük indulását azonban nem engedélyezte a helyi választási bizottság, egy másik jelölt pedig már azután lépett vissza, hogy jóvá hagyták indulását.

A helyi választási bizottság ennek ellenére elfogadta az MDF megyei listáját arra hivatkozva, hogy a választási eljárási törvény szerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett", tehát a visszalépett jelöltet beszámították a párt jelöltjei közé. A helyi választási bizottság döntését azonban budapesti magánszemélyek megfellebbezték, az OVB pedig csütörtökön 4:2 arányban helyt adtak a fellebbezésnek.

Az [origo] tudósítója szerint az OVB ülésén több ellenérv is elhangzott, többek között az, hogy nem felel meg a választói akaratnak, ha engedélyezik a listaállítást, ugyanis a választók azt akarták támogatni, aki visszalépett. A döntés ellen az MDF a Legfelsőbb Bírósághoz nyújthat be fellebbezést három napon belül. Kajdi József, a párt szakpolitikai kabinetvezetője az ülés után az [origo] tudósítójának azt mondta, fellebbezni fognak.

Budapesten is romolhatnak az MDF esélyei

A döntés azért fontos, mert a budapesti lista ügyében is nagyon hasonló helyzetet kell majd mérlegelnie az Országos Választási Bizottságnak. Ha az MDF Nógrádban nem kerül fel a szavazólapokra, akkor 169 ezer embernek, a választásra jogosultak közel két százalékának nem is lesz lehetősége a pártra szavazni. Az MDF nem tudott listát állítani Somogy és Vas megyében sem, így ezekben a megyékben sem szerepel majd a szavazólapokon az MDF, pedig itt él a választásra jogosultak 5,9 százaléka. Ha Nógrádban is elveszti listáját az MDF, akkor a parlamentbe jutáshoz szükséges, országosan 5 százalékos küszöb eléréséhez a többi megyében legalább a szavazatok 5,42 százalékát kell megszereznie a pártnak.

Ez nem lehetetlen, bár a rendszerváltás óta csak egy példa volt hasonlóra: 1990-ben a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) csak 15 területi listát tudott állítani, mégis sikerült 6,4 százalékot (több mint 317 ezer szavazatot) szereznie. Azóta azonban csak olyan pártnak volt esélye megközelíteni az öt százalékot, amely le tudta fedni az egész országot, vagyis 20 területi listája volt. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az OVB az ülésen vita nélkül elfogadta az LMP és a Jobbik országos listáját. A bizottság a Civil Mozgalom listájáról kis szünet után döntött, ugyanis át kellett nézniük a mozgalommal kapcsolatban beérkezett kifogásokat. A listát nyilvántartásba vették, de a 174 jelöltből négyet töröltek róla: három esteben azért, mert hibás volt a formanyomtatvány kitöltése, egy embert pedig azért ejtettek ki, mert a jelölés időpontjában nem volt érvényes lakhelye. Az országos listát Seres Mária vezeti, az első öt helyre csak nőket állított a Civil Mozgalom.