"Bízom abban, hogy valaki betoppan" - nem fogadta el a Fidesz az MSZP kihívását

Vágólapra másolva!
A Fidesz képviselői nélkül tartotta meg keddi szakpolitikai vitáját az MSZP államtitkára. Korózs Lajos ellenfél nélkül végül újságíróknak szónokolt.
Vágólapra másolva!

"Én még mindig bízom abban, hogy valaki betoppan" - mondta kedden fél tizenegy után néhány perccel Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az V. kerületi Pallas Műhely irodalmi klubjában. Ide hirdetett az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila szakpolitikai vitát a Fidesz politikusaival, a fideszesek azonban visszautasították a részvételt. A Fidesz vasárnap jelezte, hogy nem fogja magát képviseltetni a vitasorozaton, mert "az MSZP-vel folytatott terméketlen vitáknak lejárt az ideje", és inkább arra összpontosítják minden erejüket, hogy feltárják a magyar gazdaság valóságos állapotát.

A keddi első vita témája az MSZP szándékai szerint a nyugdíj és a szociálpolitika lett volna. A fideszesek nélkül sajtótájékoztatóvá átminősülő vitát Budai Bernadett MSZP-szóvivő konferálta fel, az alagsorban lévő nem túl tágas helyiségben az MSZP-s politikusokon kívül körülbelül 20 újságíró vett csak részt. Korózs egy három méter hosszú asztal bal oldalán foglalt helyet, a mögötte lévő MSZP-molinó a pártot "demokratikus oldalként" aposztrofálta.

"Megkérdeztem volna, hogy tényleg az egyéni számlás nyugdíjrendszert vezetnék-e be" - mondta vita helyett Korózs, arra utalva, hogy korábban nagy vitát váltott ki a Fidesz több politikusa által is megemlített terv, miszerint elképzelhető, hogy az ellenzéki párt hatalomra kerülése esetén svéd típusú nyugdíjmodellt vezetne be. "Szeretném elmondani, hogy tudósok szerint a svéd rendszer a legjobb az államnak és legrosszabb a nyugdíjasoknak" - jelentette ki Korózs (a nyugdíjrendszerekről szóló vitáról bővebben itt olvashat).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Korózs Lajos hiába várt egy fideszes szakpolitikusra

Háromnegyed 11-kor már Korózs is feladta. A sajtótájékoztató végén Budai azt mondta, hogy a szociális ügyekről végül azért nem volt szó, mert az MSZP-nél úgy gondolták, ez van olyan fajsúlyos téma, amely önálló vitát érdemel.

Az MSZP összesen nyolc témakörben hívta szakpolitikai vitára a Fideszt. Mesterházy javaslata szerdán az agrárkérdésekről, csütörtökön pedig a gazdaság helyzetéről vitáznának a Fidesz képviselőivel. Az első időpontban Gráf József agrárminiszter, a harmadikon pedig Szekeres Imre honvédelmi tárcavezető várhatja a fideszes politikusokat, de Budai azt mondta: "Ez számunkra is egy új helyzet, ezért a mai nap mérlegeljük, hogy mi legyen a későbbre meghirdetett vitáinkkal".