Megrótták a miskolci tűzoltóparancsnokot a paneltűz miatt

Vágólapra másolva!
Megrovást kapott a miskolci közgyűléstől a városi tűzoltóparancsnok. Az elmarasztalást azokért a szabálytalanságokért kapta, amelyek a tavaly augusztusi, három ember halálával járó avasi paneltűz vizsgálata alatt történtek.
Vágólapra másolva!

Megrovásban részesíti a miskolci közgyűlés a város tűzoltóparancsnokát a tavaly augusztusi, három halálos áldozatot követelő paneltűz tűzvizsgálata során elkövetett szabálytalanságok miatt - közölte a testület csütörtöki zárt ülése után Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere. Az ülésen a tűzvizsgálat során elkövetett szabálytalanságok miatt indított fegyelmi ügyet tárgyalták.

A vizsgálati anyagot (amelyet a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság készített) a közgyűlés tagjai csak a zárt ülésen ismerhették meg, előzetesen nem kaptak róla információt az ügy súlya miatt - mondta a polgármester.

A vizsgálati anyag készítői - Káli beszámolója alapján - hiányolták, hogy a tűzvizsgálat során nem voltak elég körültekintőek a tűzoltók, "széles körűbben kellett volna ezt ellátni", vagyis több lakásban, több mindenre kiterjedően kellett volna vizsgálni az esetet, és fel kellett volna venni a szigetelés leégésére vonatkozó adatokat is, amelyek nem történtek meg.

A polgármester szerint arról az érintettnek kell határoznia a döntés ismeretében, hogy kezdeményez-e belső vizsgálatot a városi tűzoltó-parancsnokságon, a saját beosztottjai körében. Káli közölte, az ügy teljes lezárása akkor történik meg, amikor a tűzeset miatt indult rendőrségi vizsgálat is befejeződik.

A miskolci közgyűlés januárban kezdeményezett fegyelmi eljárást Alföldi Attila miskolci tűzoltóparancsnok ellen a tavaly augusztusi paneltűz miatt. Az avasi lakótelep egyik panelépületében pusztító tűzben egy család három tagja vesztette életét. A paneltűzről szóló cikkeinket az [origo] tematikus címkeoldalán összegyűjtve is megtalálja.