Mégis indulhat a választáson a ScienNet-vezér

Vágólapra másolva!
Mégis indulhat az országgyűlési választáson Leinemann Zsolt, az adócsalás és sikkasztás miatt vizsgált ScienNet nevű cég képviselője. A megyei bíróság ugyanis megváltoztatta a választási bizottság döntését, mert úgy találta, hogy nem történt szabálysértés Leinemann kopogtatócéduláinak összegyűjtésekor. A november óta előztes letartóztatásban lévő Leinemannt kedden szabadlábra helyezték.
Vágólapra másolva!

Szabadlábra helyezték Leinemann Zsoltot kedden délután, így indulhat az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson - közölte Futó Barnabás, a ScienNet-ügyben gyanúsított független képviselőjelölt jogi képviselője.

A Fővárosi Főügyészség kedden kezdeményezte az előzetes letartóztatásban levő Leinemann Zsolt szabadlábra helyezését. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyanezen a napon döntött arról, hogy - megváltoztatva a területi választási bizottság határozatát - Leinemann Zsolt, aki független képviselőjelöltként méretteti meg magát, indulhat Debrecen 2. számú választókörzetében.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta: az ügyészség megkapta a hivatalos értesítést a jelölt nyilvántartásba vételéről, ezért még a keddi napon kezdeményezik a gyanúsított szabadlábra helyezését.

A területi választási bizottság korábbi elutasító határozatát azzal indokolta, hogy a jelöltnek az ország minden tájáról odasereglett emberek gyűjtöttek ajánlószelvényeket, de erre nem volt meghatalmazásuk. E nélkül a cédulagyűjtés jogosulatlan adatkezelésnek számít. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szerint viszont nem lehet megállapítani, hogy ilyen szabálysértés történt.

A ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba.