Nem tudott feljebb kapaszkodni az SZDSZ az MDF listáján

Vágólapra másolva!
Megegyezett közös országos listájáról az MDF és az SZDSZ, amelyek napok óta vitatkoztak a parlamenti mandátumra esélyes helyek feltöltésén. Az SZDSZ, amely szerette volna előnyösebb helyre bejuttatni a jelöltjeit, végül megelégedett a lista hatodik és hetedik helyével. A lista első három helye Dávid Ibolyának, Herényi Károlynak és Makay Zsoltnak jutott.
Vágólapra másolva!

A hatodik helyig sikerült feltornásznia magát az SZDSZ politikusainak az MDF országos listáján - derül ki abból a végleges névsorból, amelyet az MDF sajtóosztálya hozott nyilvánosságra kedd délben. A két párt hosszú vita és többnapos egyeztetés után állapodott meg az országos listáról, amelyet kedd délután négyig kell leadni az Országos Választási Irodánál. Korábban az SZDSZ szeretett volna jobb helyeket kiharcolni magának, de látványos eredményt végül sem a budapesti, sem az országos listán nem sikerült elérniük.

Az MDF országos listáját a kedd déli, véglegesnek mondott állapot szerint a párt vezérkara, Dávid Ibolya pártelnök, Herényi Károly korábbi frakcióvezető és Makay Zsolt választmányi elnök vezeti. Korábban a harmadik helyet Kajdi Józsefnek, a párt szakpolitikai kabinetvezetőjének szánták, ő azonban hétfőn visszalépett, hogy felszabaduló helyével Kajdi szerint "valódi konszenzusos megállapodás" jöhessen létre az MDF és az SZDSZ között. Bár hétfőn még úgy tűnt, a 3. hely akár SZDSZ-es képviselőé is lehet, végül a további MDF-es jelöltek csúsztak eggyel följebb, és ezzel a szabad demokraták első jelöltje, Retkes Attila pártelnök is csak egy helyet nyert: 7. helyett 6. lett a listán.

A korábbi tervekkel ellentétben felkerült azonban az országos listára az SZDSZ budapesti főpolgármester-helyettese. Neki az SZDSZ eredetileg a budapesti lista 2. helyét szemelte ki, ebbe azonban az MDF nem egyezett bele, így Ikvai-Szabó végül teljesen lemaradt a fővárosi listáról. Az országos listán második SZDSZ-es jelöltként, Retkes Attila pártelnök mögött a 7. helyet kapta meg. A két SZDSZ-es politikust az MDF három vezetője mellett Pusztai Erzsébet pártigazgató és Karsai Péter elnökségi tag előzi meg.

"Nem az a fontos, hogy az SZDSZ elégedett-e vagy sem"

Jelen pillanatban nem az a fontos, hogy "az SZDSZ elégedett-e, vagy sem", hanem azt, hogy "a rengeteg támadás és nehézség ellenére a listák felállításával megteremtődött az alternatíva a Fidesszel, a Jobbikkal és az MSZP-vel szemben" - mondta Retkes Attila SZDSZ-elnök a listák bejelentését követően az MTI-nek. A pártok az országos és a budapesti listát együtt értelmezik - mondta Retkes, aki szerint a kialkudott helyekkel teljesült az, amiben megállapodtak az MDF-fel.

A szabad demokraták pénteken még abban bíztak, hogy az MDF listáin öt befutónak tűnő helyet kapnak, amelyekre Retkes Attila és Ikvai-Szabó Imre mellett Skaliczki Andrea ot-elnök, Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi jelöltje férhet be. A hétfőn leadott budapesti listán azonban végül Bokros Lajos MDF-es miniszterelnök-jelölt és a szintén MDF-es Debreczeni József mögött jutott csak hely SZDSZ-eseknek, akiknek a párt jelenlegi támogatottsága mellett így nincs sok esélyük bejutni a parlamentbe (a budapesti listáról itt olvashat).

A választásokon a budapestinél fontosabb szerepe lehet az országos listának, ha az MDF sikeresen átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt (ez különösen nehéz lesz, mivel nem minden megyében lehet majd az MDF-re szavazni: erről itt olvashat részletesen). 2006-ban a párt éppen átlépte az 5 százalékot, 5,04 százalékos eredményével 11 mandátumából 9-et az országos kompenzációs listáról szerzett meg.

A Magyar Demokrata Fórum országos listájának első húsz helyén - a Szabad Demokraták Szövetségével egyetértésben - az alábbi személyek szerepelnek:

1. Dávid Ibolya dr.
2. Herényi Károly
3. Makay Zsolt
4. Pusztai Erzsébet dr.
5. Karsai Péter
6. Retkes Attila
7. Ikvai-Szabó Imre
8. Nagy Tamás
9. Somogyi Zoltán
10. Juhász Zoltán
11. Joó Szabolcs
12. Viniczai Tibor
13. Dragon Pál
14. Jagarics Ferenc
15. Szentkuti Károly
16. Bánk Attila
17. Helmeczy László
18. Gyüre Lajos
19. Habjánecz Tibor
20. Roszík Gábor