Másodszor ellett hármas ikret egy hajdúbagosi tehén

Vágólapra másolva!
Hármas ikerborjak születtek egy hajdúbagosi magángazdaságban csütörtökön. Bár a szarvasmarhák nagyon ritkán ellenek ikreket, a 9 éves hajdúbagosi magyar tarka tehén, Cecil immár másodszor ellett egyszerre három borjat. Az állatorvosok genetikai okokkal magyarázza a tehén rendkívüli termékenységét.
Vágólapra másolva!

Tavaly után idén is hármas ikerborjat ellett Cecil, egy hajdúbagosi magángazdaságban tartott magyar tarka tehén. Az anyaállatnak összességében ez volt a negyedik iker-ellése, kétszer hozott világra egyszerre kettő, és immár kétszer egyszerre három borjat.

A kisborjak születése nemcsak azért különleges, mert szarvasmarha ritkán hoz világra egyszerre három borjút, hanem azért is, mert ennek az anyának tavaly is hármas ikrei voltak. Az akkor született borjak is jól vannak, most egyévesek.

"Ez nagyon ritka, nem is emlékszem ilyenre. Nem tudok róla, hogy ilyen előfordult volna, legalább is a szakirodalomban nem írták le, hogy egy tehén kétszer egymás után hármas ikret hozzon világra - mondta szombaton a Független Hírügynökségnek Dr. Károlyi Sándor hatósági állatorvos. Károlyi csaknem 30 éve praktizál, de hasonló iker-specialista tehénnel korábban sem ő, sem kollégái nem találkoztak.

A szakember genetikai okokkal magyarázza a gyakori ikerelléseket. A három kisbika érkezése csak a tehén gazdáját nem érte váratlanul. Bunyik Zoltán nagyon büszke az ikrekre, akiket saját kezűleg segített a világra. Az ikrek mamája, Cecil 9 éves, hét év alatt 12 borjút hozott világra.

A hármas ikrek csütörtökön születtek, ezért gazdájuk a Sándor, József és Benedek nevet adta az állatoknak. Az iker bikák mindhárman egészségesek, most körülbelül 15 kilósak. Az étvágyukra nincs panasz, naponta kétszer kapnak enni, ilyenkor egyenként másfél liter tejet isznak meg.