Igazat mondott-e beszédében Vona Gábor?

Vágólapra másolva!
Nagykoalíciót kötött a Fidesz és az MSZP a Jobbik ellen? A Jobbik programjából lopkodnak a vetélytársak? Tényleg megnyerheti a Jobbik a választást? Az [origo] utánanézett, hogy mekkora ezeknek az állításoknak a valóságalapja. Az [origo] megnézte, megfelel-e a valóságnak Vona Gábor Jobbik-elnök március 15-i beszédének néhány keményebb kijelentése.
Vágólapra másolva!

A Jobbik programjának pontjait sorolta, a parlamenti pártokat ostorzta és elszámoltatást ígért Vona Gábor a Jobbik március 15-i ünnepségén elmondott beszédében. Azt mondta, hogy ha a Jobbik nyerne a választásokon, gárdások nyelvvizsgáztatnák a földvásárlókat, és üdvözölte a tömegben a jövő Horthyjait (a beszédről itt olvashat részleteket). Megnéztük, hogy Vona néhány kemény kijelentése megfelel-e a valóságnak.

"Az ország jelenlegi helyzetében csak a győzelem lehet a cél, (...) győzni fogunk." - Nem valószínű

Bár a Jobbik vezetői az MSZP vezetőihez hasonlóan arról beszélnek a kampány során, hogy pártjuk meg tudja nyerni a választásokat, erre a közvélemény-kutatások szerint szinte semmi esélyük nincs. Bár a pártok támogatottsága a következő egy hónapban még változhat, az eddigi tendenciák azt mutatják, hogy a Jobbik messze van az 50 százalék feletti eredménytől: a Tárki legutóbbi, március elején publikált felmérése szerint a teljes lakosság 7 százaléka, a biztos pártválasztók 11 százaléka szavazna a Jobbikra.

"A Jobbik ellen összeállt a nagykoalíció, a Fidesznek és az MSZP-nek a Jobbik a legnagyobb ellensége" - Részben igaz

A Jobbik elleni közös fellépést a kormány és az MSZP részéről többször sürgették már: Bajnai Gordon miniszterelnök évértékelő beszédében a Fidesz és az MSZP összefogását kérte a radikálisokkal szemben, és később Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is kijelentette: "itt az idő, hogy a Fidesz és Orbán Viktor is csatlakozzon az MSZP-hez a szélsőjobboldallal szembeni küzdelemben, közös érdek a szélsőjobboldal visszaszorítása" (erről itt olvashat).

Mesterházy ugyan kitérő választ adott arra, hogy a szocialisták a választásokon visszalépnének-e a Fidesz javára, nyilatkozatát a Jobbik vezetői mégis úgy értelmezték, hogy az "formálódó nagykoalícióra utal", és azóta ezt a Jobbik kampányüzeneteinek egyik központi témájává tették. A Fidesz részéről ugyanakkor eddig semmilyen jelzés nem volt az MSZP-vel való együttműködési szándékra, a Jobbik ellen azonban Orbán pártja is felvette a kesztyűt (erről itt talál részleteket).

A többi párt másik kínjában már a Jobbik programjából lopkod - Nem lehet tudni

A választásokon induló pártok közül valóban a Jobbik tett közzé először részletes programját, amely több ponton hasonlít más pártok által megfogalmazott ígéretekhez. Nem bizonyítható azonban, hogy bárki is a Jobbiktól lopott egy-egy ötletet, hiszen a párt programja több olyan megoldási javaslatot is tartalmaz, amely már korábban felbukkantak, vagy másnak is eszébe juthatott a párttól függetlenül. A Jobbik programja többek között tartalmaz olyan részeket, ígéreteket is, amelyeket a jelenlegi kormány is megígért már: a gazdaságot ők is a munkabéreket sújtó adók csökkentésével élénkítenék, ez ugyanaz a módszer, mint amit Bajnai Gordon miniszterelnök meghirdetett válságkezelő programjában.