Magyar Nemzet: Kétmilliárdért képviseli egy amerikai ügyvédi iroda Magyarországot

Vágólapra másolva!
Két évi ügyvédi munkáért majdnem bruttó 2 milliárd forintot kap egy amerikai ügyvédi iroda a magyar államtól - írja a Magyar Nemzet. Egy nemzetközi bíróságon képviseli Magyarországot az Arnold & Porter LLP, amely korábban egy norvég cég ellen már sikerrel védte az országot. Az állam ellen két hazai erőmű külföldi tulajdonosa indított pert, mert szerintük túlzottan alacsonyak a hatósági áramárak Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Bruttó 1,876 milliárd forintos díjazásban részesül az Arnold & Porter ügyvédi iroda, mert képviseli Magyarországot egy nemzetközi peres eljárásban - írja a Magyar Nemzet pénteki száma. Két hazai erőmű külföldi tulajdonosa indított ugyanis pert az állam ellen, mert kifogásolják az alacsony hatósági áramárakat.

Az ügyvédi irodát a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) bízta meg, a pert egy washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróság tárgyalja - írja a lap a minisztériumtól kért adatokra hivatkozva. Ezek szerint az Arnold & Porter LLP-vel két szerződést kötöttek: az első, 2008. augusztus 29-én kötött megállapodás értelmében bruttó 199 millió forint, a második, szintén 2008-as keltezésű szerződésben pedig 1,677 milliárd forint kifizetéséről állapodtak meg a felek. Az utóbbi szerződést többször is módosították utólag, az május 31-ig szól.

A KHEM úgy reagált a Magyar Nemzet szerint magas díjazásra, hogy a hasonló ügyekben szokásos nemzetközi ügyvédi díjszabást és eljárási költségeket vették alapul. A minisztérium szerint tízmilliárdos nagyságrendű lehet a perérték, így nem tekinthető horribilisnak a közel kétmilliárd forint. A tárca közölte: közbeszerzést a jogszabályok szerint nem kellett kiírniuk az ügyvédi képviselet ellátására, illetve a szabad képviselőválasztás jogára is hivatkozott a KHEM. Ráadásul a KHEM szerint csak az ilyen ügyekre szakosodott ügyvédi iroda képes ellátni ebben az ügyben az állam védelmét.

2007-ben a Dunamenti Erőmű Zrt. tulajdonosa, az Electrabel S.A., illetve a Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa, az AES Summit Generation Ltd. indította a pert a magyar állam ellen. A két külföldi cég szerint többek között a villamos energia árszabályozását érintő 2006-os törvénymódosítás sérti az Energia Charta Egyezményt. Ugyanis az így szabályozott hatósági árak alacsonyabbak a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel 2001-ben kötött megállapodásban foglaltnál - írja a Magyar Nemzet. A hosszútávú áramvásárlási megállapodások megszüntetését is kifogásolták a felperesek.

Az Arnold & Porter már képviselte egyszer a magyar államot 2004 és 2006 között a Pannon norvég tulajdonosával, a Telenorral szemben. A Telenor szerint Magyarország megszegte a két ország közötti befektetésvédelmi egyezményt azzal, hogy 2,4 milliárd forint befizetésére kötelezték a Pannont az Egyetemes Távközlési Támogatási Alapba. Végül a nemzetközi bíróság illetékes hiányára hivatkozva elutasította a keresetet, és a per költségeit a Telenorra terhelte.