Az MDF-et védi a Gyurcsányt reflektorfénybe állító Charta

Vágólapra másolva!
Közleményben tiltakozott a választási bizottságok MDF-et érintő döntései ellen a Magyar Demokratikus Charta. A szervezetet Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő kezdeményezésére hozták létre 2008-ban, és a Charta szervezte azt a rendezvényt is, ahol Gyurcsány hónapok után először mondott nagyszabású nyilvános politikai beszédet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Demokratikus Charta aláírói értetlenül szemlélik, hogy a választási bizottságokban több párt képviselői a hatályos törvények kijátszásával a Magyar Demokrata Fórum indulásának megakadályozására törekednek - írja pénteki közleményében a Charta.

"Ami az elmúlt napokban a választási bizottságokban történik, az példátlan módon teszi kérdésessé az országgyűlési választások tisztaságát" - olvasható a Charta közleményében, amely feltehetően az MDF megyei listai körüli problémákról szól. Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén megsemmisítette az MDF Nógrád megyei listáját, és egyelőre kérdéses, hogy a párt szerepelhet-e majd a budapesti szavazólapokon, illetve állíthat-e országos listát. Az MDF az OVB csütörtöki döntése miatt - amely ellen a párt fellebbezett - nehéz helyzetbe került, mert így már három megyében nem szerepelhet majd a szavazólapokon, ami azt jelenti, hogy a többi megyében jóval több, mint 5 százalékos eredményt kell elérnie ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe (az MDF problémáiról itt olvashat részletesen).

A Magyar Demokratikus Charta a 2008 nyarán Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök által kezdeményezett Magyar Chartából jött létre. A Magyar Chartát a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni önvédelemre hívta össze Gyurcsány. A Magyar Demokratikus Charta nevű szervezet 2008. szeptember 6-án alakult meg a társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében.

Gyurcsány még mindig erősen kötődik a Chartához, erre utal, hogy a múlt pénteken a Charta rendezvényén tartotta több hónap után első nagyszabású nyilvános politikai beszédét. A visszatérő Gyurcsány szereplése az MSZP vezetésében is feszültséget keltett (Gyurcsány fellépéséről itt olvashat).