Elkezdődött a rasszista támadással vádolt romák pere

Vágólapra másolva!
Megkezdődött annak az öt fiatalnak - köztük romáknak - a pere, akiket azzal vádolnak, hogy azért támadtak meg egy főiskolást a VIII. kerületben, mert magyar. A vád közösség tagja elleni erőszak, amelyért akár 8 év börtönt is ki lehet szabni.
Vágólapra másolva!

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon tartották az első tárgyalását annak a pernek, amelyben öt fiatalt, köztük több romát, azzal vádolnak, hogy azért támadtak meg a VIII. kerületben egy főiskolai hallgatót, mert magyar.

Az eset 2009. szeptember 23-án történt. A vádirat szerint az egyik vádlott, egy cigány fiatalember a VIII. kerületben a nyílt utcán rátámadt a mellette elsétáló diákra, aki lerázta őt, és megpróbált továbbmenni. Ekkor azonban egy másik vádlott, egy fiatal lány hátulról megragadta a nyakát, és többször megütötte. A sértett kiszabadulva a fogásból, elkezdett futni a Budapesti Műszaki Főiskola kollégiuma felé. Ekkor már többen futottak utána, és szidalmazták. Egyikük többek között azt kiabálta neki, "buzi magyar, mit képzelsz", később "köcsög magyarnak" nevezte.

A megtámadott fiú nem szenvedett sérüléseket, mert - a vádirat szerint - önvédelmi fogások segítségével sikeresen hárította az ütéseket.

A tárgyaláson a diákot szidalmazó vádlott azt mondta, nem szidta a fiú magyarságát, "szitkozódás volt, de magyarozás nem volt", mert "az én szememben minden ember ugyanolyan". Egy másik vádlott azzal védekezett, hogy ő maga is magyar, ezért nem szidhatta a magyarokat. A vádlottak szerint azzal kezdődött a dulakodás, hogy a főiskolás fiú megrúgta egyiküket.

A közösség tagja elleni erőszak bűntettéért a jelenlegi szabályok szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést kell kiszabni. A február 1-je előtti szabályok alapján, ha ugyanezt az atrocitást csupán garázdaságnak minősítenék, a büntetési tétel legfeljebb 3 év lehetne.

A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik.