"Nem kell ennyire hülyének lennünk" - Kósa Lajos Dunakeszin kampányolt

Vágólapra másolva!
Az 1956 óta eltelt időszak legkatasztrofálisabb nyolc évének nevezte a Dunakeszin kampányoló Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester az MSZP kormányzását. Kósa kijelentette, hogy Magyarország tovább fog fennmaradni, mint az Európai Unió és azt mondta, nem a multikkal van a baj, egyszerűen csak "nem kell ennyire hülyének lennünk".
Vágólapra másolva!

"Hoztunk még egy hölgyet, egy urat és egy gyereket" - köszöntötte egy idősebb nő az egyik fiatal Fidesz-aktivistát pénteken háromnegyed hatkor a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium aulájában. Az iskolában tartott nyilvános beszélgetést Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, akinek a látogatására teljesen megtelt a gondosan berendezett aula.

"Nem vagyok elkötelezett a Fidesz irányába, szerintem az elmúlt nyolc évben jobban is dolgozhattak volna, de a Kósa érdekel" - indokolta egy húszas éveiben járó fiú, hogy miért jött el a rendezvényre. Egy középkorú férfi azért volt kíváncsi a Kósára, mert szerinte a Fideszben ő az a politikus, aki meg tudja szólítani az egyszerű embereket (Kósa vonzerejével külön cikkben foglalkoztunk, ezt itt olvashatja). A közönség jellemzően idősebbekből állt, néhány fiatalt lehetett látni, akiknek jelentős részét a helyi Fidesz-aktivisták alkották.

'56 óta a legkatasztrofálisabb időszak

Kósa az [origo]-nak azt mondta, nincs különösebb oka, hogy éppen Dunakeszire látogatott el, szerinte a pártnál így tudták megoldani, hogy mindenki eljusson valahova. Kósa Dióssy Csabával, a Pest megyei hármas számú választókerület fideszes képviselőjével lépett fel, a rendezvény felvezetője egy film volt, amely az MSZP kormányzásának nyolc évét sűrítette össze tíz percben (a videót itt megnézheti).

"Jó estét kívánok minden keszinek" - üdvözölte Kósa a film után az érdeklődőket, és már ezzel is jóval nagyobb tapsot aratott, mint a videó. Röviden beszélt az ország nehézségeiről, amelyek "számos vonatkozásban rosszabbak, mint a videón látottak". Szerinte az MSZP kormányzásával eltelt nyolc év a legkatasztrofálisabb időszak 1956 óta. Kósa a rendszerváltás óta eltelt 20 évet a kádárizmus egyenes folytatásaként írta le, és szerinte napjainkban is az urambátyám-összefonódós világ jellemzi Magyarországot.

Jogszabályok útvesztője

Kósa beszélt a hétköznapokat szerinte ellehetetlenítő magyar jogszabályokról szólt, amelyeket szerinte nem lehet betartani, mert "leállna az élet". "A magyar ÁNTSZ szabályai szerint az Oktoberfestet be kellene zárni, akárcsak az összes görög piacot és egész Olaszországban nem ennének pizzát" - illusztrálta véleményét Kósa, aki szerint nagyon kevés, de betartható jogszabályra van szükség. Kisebb állam mellett érvelt, és számos példát hozott fel a magyar bürokrácia bonyolultságára, de érezhetően ez a közönség nagy része számára érthetetlen volt, többen zavartan fészkelődtek helyükön és vakarózni kezdtek Kósa szatirikus történeteinek csattanóira.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kósa Lajos és Dióssy Csaba - még több képért kattintson a fotóra

"Aki nem alkalmazkodik, nem hajlandó dolgozni, az ne kapjon szociális segélyt. Ne legyenek ingyenélők" - mondta Kósa, majd hozzátette, hogy "van munka, csak nem ebben az idióta rendszerben, mint a közmunka". Kósa többször megismételte a Fidesz pénteken bemutatott programjának azt az ígéretét, miszerint a párt tíz év alatt 1 millió munkahelyet hozna létre (a Fidesz programjáról itt olvashat).

Rendnek kell lennie

Kósa ráérzett, hogy mire fogékony a közönség, többször hangos taps szakította félbe. Egyre többször jelentette ki, hogy "rendnek kell lennie". "Aki egy tanárt felpofoz, annak egy év letöltendő börtönbüntetés jár, nem pedig felfüggesztett három évvel később" - mondott egy példát. "Görögországban sok volt régebben a diszkóbaleset. A hatóságok nem a jogsit vették el az ittas vezetőktől, hanem a kocsit" - mondta nagy ováció közepette, majd hozzátette: lehet, hogy ez brutálisnak tűnik, de rendet kell tennünk.

A ország rossz gazdasági helyzetéből szerinte a tehetséggondozással törhetünk ki. Szerinte az állam nem költ elég pénzt erre, pedig legalább annyi pénzt kellene erre költeni, mint a hátrányos helyzetűekre. Azt mondta, hogy nagyon sok tehetség elkallódik így, ideértve azokat a fiatalokat is, akik kellő megbecsülésük hiányában külföldön vállalnak munkát.

Kósa kijelentette, "hülyeséget beszél" az, aki a "multik takarodj" retorikát erőlteti. Ezzel feltehetően a multinacionális cégek visszaszorítását követelő Jobbikra utalt, bár a párt nevét egyszer sem mondta ki. A multinacionális cégekre szerinte szükség van, csak nem kellene ennyire alkalmazkodni hozzájuk, "nem kell ennyire hülyének lennünk".

Magyarország és az EU

Beszédében egyszer sem dobta be Orbán Viktor, a Fidesz elnökének nevét. Szónoklata végén közel egy órán át kérdezhetett a közönség Kósától, aki ebben a részben tért ki külön Dunakeszi térségére, a BKV-ügyre és a 4-es metró építésére. Többször is példaként hozta fel Debrecent és a debreceni focicsapatot. "Fogunk még a Barcelonával játszani a Nagyerdőn a Bajnokok Ligájában" - jelentette ki. Azzal búcsúzott, hogy "egy nagyon rendes országban élünk" és szerinte "Magyarország hosszabb ideig fog fennállni, mint az Európai Unió".

Dióssy köszönetnyilvánításakor már szinte a közönség minden tagja kabátban volt, a terem gyorsan kiürült, csak néhányan maradtak, hogy személyesen is válthassanak pár szót Kósával. "Sokkal jobb volt, mint gondoltam. Százszor lehet hallani ezekről a témákról, de ő nagyon szép példákkal állt elő, így mindenki könnyebben megértette a dolgokat" - mondta róla egy idősebb férfi. Egy középkorú nő szintén elégedett volt, bár szerinte kevés konkrétum hangzott el, bátr hozzátette azt is, hogy ő nem is a számok miatt jött.