150 millióval túllépte a törvényes kampánykeretet az MSZP a civilek szerint

Vágólapra másolva!
Több mint százötvenmillió forinttal túllépte az MSZP a törvény szerint a kampányra fordítható összeget a februári hirdetésekkel és a március 15-i ünnepségeken elköltött pénzzel a pártok kampányköltéseit monitorozó civil szervezetek becslése szerint. A Fidesznek is már csak hatvan milliója maradt, de a márciusban megjelent fideszes plakátok értékét még nem becsülték fel. A becslés szerint az öt parlamentbe jutásra esélyes párt már több mint egymilliárdot kampányolt el.
Vágólapra másolva!

Több mint 538 millió forintot költött az MSZP eddig a választási kampányra a költéseket monitorozó Transparancy International és Freedom House adatai szerint, holott a törvény szerint a választásokig összesen csak 386 milliót költhetne. A két civil szervezet hirdetési ügynökségek és önkéntesek jelentései alapján készíti el becsléseit, az összesítésbe most kerültek bele a februári hirdetési adatok, a köztéri reklámokra, az interneten, tévében, rádióban és újságokban megjelent hirdetésekre és a március 15-i ünnepségekre költött összegek. Az MSZP úgy lépte túl a keretet, hogy a márciusban kikerült plakátokat és hidetéseket még nem számolták hozzá a civilek.

Nem sok maradt már a törvényes keretből a Fidesznek sem a becslés szerint: a párt a kepmutatas.hu szerint eddig 326,8 milliót költött. A Fidesz többször kijelentette, hogy csak március 15-én kezdi a kampányt, a párt egyéni jelöltjeit bemutató plakátok valóban csak az ünnep után kerültek ki az utcákra. Ezeknek az ára még nincs benne a civilek becslésében, mert a hirdetési ügynökségektől csak egy hónap múlva kapják meg a márciusi adatokat.

Az öt parlamentbe jutásra esélyes párt és az MDF-fel közösen induló SZDSZ eddig összesen 1 milliárd 169 millió forintot költött a becslés szerint. A két nagy pártot az MDF követi, ők 130 és félmillió forintot költöttek, az állításuk szerint önálló nem kampányoló SZDSZ pedig 32 milliót. A Jobbiknak eddig 86,7 millió forintjába, az LMP-nek pedig 53,6 millióba került a kampány. A választáson induló pártok közül egyedül az LMP vállalta, hogy nyilvános kampányszámlát vezetnek költéseikről. A honlapjukról elérhető összesítés szerint a civileknél becsültnél jóval kevesebbet, eddig összesen csak 16,6 millió forintot költöttek. Február végén az MDF is közzétette honlapján a kampányköltéseket, az oldalt két napja frissítették, ezek szerint a párt március 23-ig nettó 94 millió forintot költött, ez áfával együtt körülbelül 117,5 millió forint.

(Cikkünkben a kepmutatas.hu nyomán korábban az szerepelt, hogy a Jobbik már 106,2 milliót, a pártok pedig összesen 1 milliárd 188 millió forintot költöttek. Miután kiderült, hogy a Jobbiknál bizonyos költségeket kétszer is számításba vettek, javították az adatokat - a szerk.)