Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ígéretek földje - A nők helyzete

Vágólapra másolva!
Tizenöt hétköznap kérdezzük a pártokat tizenöt olyan fontos problémáról, amire megítélésünk szerint válaszokat kellene találniuk. Nézze meg, mit mondanak a szakértők, a problémákat közelről figyelők, szavazzon, hogy ön milyen megoldást tartana jónak, és olvassa el, mivel kecsegtetnek a pártok! A korrupció után a nők helyzetéről lesz szó. Jöjjön velünk az ígéretek földjére!
Vágólapra másolva!
22292228vcURd7yCeEZqRtfz223122303JoHT1bz0h8a8DVq22332232lMMSCaDRDgvYAFcC


A probléma: a nők helyzete

A magyarok 34 százaléka egyetért azzal a megállapítással, hogy a "nőknek otthon a helye" - derül ki egy márciusban nyilvánosságra hozott kutatásból. Az Ipsos által készített nemzetközi felmérés alapján Magyarországon a férfiak 40 százaléka, a nők 28 százaléka gondolkodik így a nőkről.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a nők aránya a döntéshozók körében, és az Egyenlő Bánásmód Hatóság esetei között is számos olyan van, amikor valakit azért ér hátrányos megkülönböztetés (azért kap például kevesebb fizetést, mint egy azonos munkát végző kollégája), mert nő. Amerikai kutatók szerint pedig létező jelenség, hogy az orvosok hajlamosak eltúlzottnak tartani a nők panaszait, míg a férfiakét sokkal komolyabban veszik.

(Kerülgetik a nők és a melegek témáját a pártok - az [origo] cikke a pártok és a nők viszonyáról.)

Mit lépne a Fidesz?
Támogatná a szülés után munkába álló nők rugalmas foglalkoztatását, kiterjedtebb gyerekfelügyeleti rendszert építene ki

A parlamentbe jutásra esélyes pártok közül a Fidesznek van a legkevesebb, mindössze kilenc női egyéni jelöltje, de a párt frakcióvezetője, Navracsics Tibor szerint ez nem meglepő, hiszen "a választókerületben a kampány az egy férfias sport".

A Fidesz március 12-én bemutatott programja alig foglalkozik a nőkkel, alig van benne olyan pont, amelyet a párt kifejezetten a nőknek ajánlana. A foglalkoztatottság növeléséről és az atipikus foglalkoztatási formákról szóló fejezetben felbukkannak a nők, mint akiket érinthet ez a probléma. A Fidesz programjában azt írja, támogatja "a kisgyermekeket nevelő családok számára kedvező részmunkaidős és atipikus foglalkoztatási formák terjedését. Szabályozással és munkaügyi ellenőrzéssel biztosítjuk a gyermeket nevelő nők diszkriminációjának megszüntetését".

A párt programja szerint a munkáltatóktól várja "a családbarát munkahelyek kialakítását". Ugyanakkor ígéretet tesz a hatékonyabb gyerekfelügyeleti intézmények (bölcsőde, óvoda, napközi) kiépítésére.

(A Fidesz programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne a Jobbik?
Bevezetné a főállású anyaságot, kedvezményt adna a kisgyerekes nőket foglalkoztatóknak, szigorítaná az abortusz szabályait

A Jobbik egyik húzóneve és államfőjelöltje nő, Morvai Krisztina; a párt 176 egyéni jelöltje közül 14 lesz nő. Morvai a Jobbik programjához írt bevezetője szerint "mi nők - ha sok nehézség árán is -, de éppúgy küldetéssel rendelkezünk a hazánk sorsának formálásában, mint a velünk együtt küzdő férfiak". A Jobbik programja szerint "fellép az egyenlő bánásmód szabályainak megsértésével szemben", támogatja "a nők és a férfiak azonos bérezését".

A Jobbik programjának több, kifejezetten leginkább nőknek szóló része van. A párt több olyan intézkedést felsorol, amellyel támogatná a kisgyerekes anyák munkavállalását: családbarát munkahelyeket szeretnének létrehozni, gyerekenként 20 százalékos munkaadói járulékfizetési kedvezményt adnának, hogy segítsék a kisgyerekes anyák elhelyezkedését, és bevezetnék a főállású anyaságot, amiről annyi derül ki a programból, hogy a családtámogatási formákat váltaná ki egy olyan állami támogatás, amely a terhesség előtt dolgozó nőknek járna nyolc évig, és megközelítené utolsó fizetésük összegét. A párt bővítené a bölcsődei férőhelyek számát is. A Jobbik szerint ezek az intézkedések javítanák a gyerekvállalási hajlandóságot, és segítenék megállítani a népességcsökkenést.

Elsősorban nőknek szól a Jobbik programjának abortuszról szóló fejezete is, amely szerint "a Jobbik célja, hogy az abortusz jelensége a lehető legrövidebb időn belül a társadalomtörténet rossz emlékei közé kerüljön... szűnjön meg a művi várandósság-megszakítás, mert ne legyen rá szükség és igény". A Jobbik szerint az abortusz nemzetpolitikai szempontból káros, és a párt azt állítja, hamis az a beállítás, hogy a nők szabad választása. Ezért a párt felmérést készítene a nem kívánt terhességek legjellemzőbb okairól és a jelenség megelőzésén dolgozna. A párt programjában azt írja, "megteremtjük annak lehetőségét és kereteit, hogy a nem tervezett várandósság esetén az érintett nők, illetve párok, családok komplex - lelki, gyakorlati, anyagi, intézményi - segítséget kapjanak a gyermek vállalásához". A párt szerint "a magzati élet erőteljesebb törvényi védelme is szükséges, egyúttal segítve a nem várt terhesség problémájával szembesülő nőket a megfelelő döntés meghozatalában".

(A Jobbik programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az LMP?
Segítené a kisgyerekes anyák elhelyezkedését, növelné a nők arányát a döntéshozásban

Az LMP 95 jelöltje közül 16 nő, ez alapján a Lehet más a politika a leginkább nőbarát párt, de a Forsense februári felmérése szerint a párt szavazói között is felülreprezentáltak a nők. Az LMP még nem hozta nyilvánosságra programját, így csak a párt egyéb nyilatkozataiból lehet következtetni arra, hogy mit gondolnak a nők helyzetéről.

A párt március 15-i ünnepségén bemutatott, az LMP által fontosnak tartott 12 pont egyike volt a nő esélyegyenlőségének javítása. "Növelni kell a bölcsődei, óvodai helyek számát, nyitva tartásukat a munkahelyi időbeosztáshoz kell igazítani. Bővíteni kell a részmunka és a távmunka lehetőségét, rugalmassá kell tenni a kivehető szabadságokat, több nőt kell juttatni az országgyűlésbe és más kulcspozíciókba" - közölte akkor a párt.

(Az LMP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MDF?
A párt programjából nem derül ki

Az MDF 100 helyen indít egyéni képviselőjelöltet, közülük 12 nő. A párt elnöke Dávid Ibolya, de a párt programjából semmi nem derül ki arról, mit gondol az MDF a nők helyzetéről. A párt programjában sem a nő, sem az anya, sem az asszony, sem a lány, sem az egyenlő bánásmód szó nem szerepel egyszer sem. Az MTI hírarchívumában is rákerestünk az MDF és a nők szópárra, de semmilyen, az MDF terveiről szóló aktuális hírt nem találtunk, amelyben mindkét szó szerepelt volna.

(Az MDF programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MSZP?
Kiterjesztené a családi gyerekfelügyeletet

Az MSZP pártelnöke nő, a pártban létezik az úgynevezett női kvóta, amely elvileg azt írja elő, mennyi nőnek kell lehetőséget adni a párt listáin és egyes szervezeteiben (amit az áprilisi választási előkészületeknél sem sikerült betartani). A párt 176 egyéni jelöltje közül azonban csak 14 lesz nő az áprilisi választáson, és az MSZP programjában is alig van olyan rész, amely kifejezetten a nőkkel foglalkozik.

Az MSZP programja szerint megvédi "a nők döntési szabadságát életüket mélyen befolyásoló döntéseikben", de sem az nem derül ki a programból, hogy ez mit jelent, sem az, hogy kitől kell megvédeni ezeket a dolgokat. A párt programjában van ezen kívül pár rész, amely az elmúlt nyolc év eredményeiről árulkodik. Az MSZP terveiről csupán egyetlen bekezdés szól. Az MSZP-nek is van a kisgyerekes nők munkavállalását segítő terve. A párt programja szerint ösztönözné "a családi gyermekfelügyelet intézményének kiterjesztését. Saját gyermeke mellett állami támogatásért további két gyermekre vigyázhat az édesanya". A párt lehetővé tenné, hogy a kisgyerekes anyák eldöntsék, mikor akarnak visszatérni a munkába, a visszatérők részmunkaidőben dolgozhatnának.

(Az MSZP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről