Igazat mondott-e beszédében Orbán Viktor?

Vágólapra másolva!
Valóban mondta-e azt a kormány, hogy ha nem tetszik amit csinál, akkor el lehet menni az országból? Valóban sereghajtóvá vált-e a Magyarország gazdasági teljesítmény alapján a térségben? Az [origo] megnézte, megfelel-e a valóságnak Orbán Viktor Fidesz-elnök március 15-i beszédének néhány keményebb kijelentése.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke március 15-én a Dózsa György téren mondott ünnepi beszédet. Orbán arról beszélt, a Fidesz az egyedüli olyan párt, amely talpra tudja állítani a magyar gazdaságot, az egészségügyet, meg tudja védeni a családokat. A Fidesz elnöke keményen bírálta az elmúlt nyolc év szocialista kormányait. Orbán beszédének az összefoglalóját itt találja. Megnéztük, hogy Orbán néhány erős kijelentése megfelel-e a valóságnak.

"A fiataloktól elvették az otthonteremtést, a vállalkozóktól a Széchenyi tervet, a nyugdíjasoktól az idős kor méltóságát. Kihirdették a magyaroknak, ha mindez nem tetszik, el lehet menni az országból" - mondta Orbán - Nem pontos az idézet

A Fidesz elnöke Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő kijelentésére utalt, amely 2006 júniusában az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén hangzott el. Az ülésen a munkaadói szervezetek a kormány által tervezett adóemeléseket kifogásolták, és Szlovákiát hozták fel példaként, ahol alacsonyabbak az adókulcsok. Erre Gyurcsány azt felelte: "Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!" - fogalmazott a Gyurcsány.

Orbán az elmúlt nyolc év kormányzására utalva azt mondta, hogy a tél reménytelenül hosszú, mintha soha nem akarna kitavaszodni. "Csak erőink egyesítésével, az ország színe-javának összefogásával dobhatjuk le a nyakunkból, csak közösen, csak együtt szabadulhatunk meg tőle. Ma ilyen erőt, ilyen egységet, csak egyetlen politikai közösség képes megszervezni, és ez a Fidesz" - Igaz

A pártok közül jelenleg messze a Fidesznek a legmagasabb a támogatottsága. A Medián közvélemény-kutató intézet februári felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 44 százalékos, míg az MSZP-é 14-é, a Jobbiké 9 százalék. A Medián szerint jelenleg a Fidesz legkevésbé elutasított párt, a biztos pártválasztók mindössze az ötöde utasítja el. A Fidesz ezt a pozíciót az MDF-től vette el, amely hosszú évekig volt a legkevésbé elutasított párt. Az MSZP-et jelenleg a biztos pártválasztók kétharmada utasítja el.

Orbán szerint "a korábbi nagy célokat elgáncsolták és elföldelték, élharcosokból segerhajtókká tettek minket" - Részben igaz

A német statisztikai hivatal tavaly áprilisban vizsgálta, hogyan alakult azoknak az európai országnak a gazdasága, amelyek a 2004-ben csatlakoztak az EU-hoz. A vizsgálat szerint a legnagyobb mértékű, 35,8 százalékos növekedést Szlovákia mutatta fel, a legkisebb mértékben Magyarország gazdasága nőtt, 9,9 százalékkal. A szlovákok után a második legnagyobb növekedés Litvániában (30,5 százalék) és Lettországban (30,3 százalék) mérték. A csehek negyedikek voltak 25,6 százalékkal, az észtek ötödikek 23,5 százalékkal. A hatodik Lengyelország 23 százalékkal, majd a szlovének következnek 22,2 százalékkal. Magyarországot megelőzi még Ciprus 17,2 százalékkal és Málta is 14,3 százalékkal. Igaz a felmérés még a gazdasági világválság, illetve a Bajnai-kormány stabilizációs intézkedései előtt készültek. Ez alapján valóban sereghajtók vagyunk, de az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának GDP listája szerint Magyarország több régiós országot is megelőz. A 2007-es GDP alapján számolva többek között Bulgáriát, Litvániát, Lengyelországot, Romániát.

Orbán arról is beszélt, hogy szemben a mostani rossz hangulatukkal valójában sokkal jobbak a magyarok, például - fogalmazott Orbán - "lovagiasak a nőkhöz" - Nem igaz

Az Ipsos közvélemény-kutató szerint a magyarok 34 százaléka egyetért azzal a megállapítással, hogy a nőknek otthon a helye. A felmérés szerint Magyarországon a férfiak 40 százaléka, míg a nők 28 százaléka vélekedik így. A nőnap alkalmából 23 országban végezték el a felmérést. A lakosság aránya alapján a legtöbben Indiában (54 százalék), Törökországban (52 százalék) és Japánban (48 százalék) képzelik el otthon a nők helyét, míg Argentínában, Franciaországban és Mexikóban csak 9 százalékuk gondolja azt, hogy a nőknek otthon van a helyük.