A Fidesz nyerte a választási főpróbát

Vágólapra másolva!
Az országgyűlési választások főpróbájának is tekinthető időközi önkormányzati választásokat tartottak a főváros VI. kerületében, Körmenden, Mezőtúron, Albertirsán és Szapáron. Az öt választás közül hármat a Fidesz jelöltjei nyertek, két helyen a Jobbik megelőzte az MSZP-t, és elfogyott a Terézvárost vezető koalíció többsége. Az eredményekből azonban még nem érdemes messze menő következtetéseket levonni, hiszen csak nagyon kevesen szavaztak.
Vágólapra másolva!

Öt településen tartottak időközi önkormányzati képviselő-, illetve polgármester-választást vasárnap, az urnákat este hétkor zárták le. Az öt időközi választás az április 11-i országgyűlési választás főpróbája, bár azok eredményeiből nem érdemes messze menő következtetéseket levonni, hiszen csak a választók egy kis része szavazhatott, és a legtöbb helyen a részvételi arány is nagyon alacsony volt.

Elfogyott a többség

A legnagyobb tétje a budapesti Terézvárosban, a 14-es választókerületben rendezett önkormányzati képviselő-választásnak volt, ahol Czuppon Zoltán Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. Sajtos Csilla, a kerület jegyzője azt közölte, hogy a nem hivatalos eredmény szerint 558-an szavaztak (ez rendkívül alacsony részvételt jelent, hiszen 2030-an szerepeltek a névjegyzékben), ebből Czuppon 348 szavazatot kapott. Ezzel a kerületet vezető MSZP-SZDSZ koalíció elvesztette a többségét a képviselőtestületben.

A választást az SZDSZ-es Pócs Attila kerületi képviselő halála miatt kellett kiírni. Öten indultak: a győztes Czuppon Zoltán mellett az MSZP-SZDSZ jelöltje, Vaisz Péter (113 szavazat), az LMP-s Kaszics Bálint (60 szavazat), a jobbikos Tóth László (28 szavazat), illetve a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje, Rónai Katalin (9 szavazat).

A kerület vezetésének már év elején is gondot okozott, hogy Pócs halála után nem tudták biztosítani a képviselő-testületben a minősített többséget. A városrész költségvetését például a szükséges 13 helyett csak 12 képviselő szavazatával fogadták el, ami miatt a Fidesz februárban az Alkotmánybírósághoz fordult. A 24 tagú testületben jelenleg az MSZP-SZDSZ koalíciónak 12, a Fidesznek - Czupponnal együtt - 9, a Jobbiknak és az MDF 1-1 képviselője van, illetve van még egy független képviselő.

Ahol a Jobbik megelőzte az MSZP-t

Körmenden, a 2. önkormányzati választókerületben is haláleset miatt kell időközi választást tartani. A részvétel itt is alacsony volt, a 1046 szavazásra jogosult polgár közül 265-en adták le szavazatukat. Közülük 174-en szavazta Ferencz Gyulára, a Fidesz-KDNP jelötljére. Az MSZP-s Mecsériné Doktor Rozália 30, a jobbikos Tahin Tamás 39 szavazatot kapott, a Rába-parti Fórum Egyesület jelöltjére Landherr Péterre 22-en szavaztak. Mivel a képviselő-testületben eddig is stabil jobboldali többség volt, a választás eredménye nincs hatással a városvezetésre.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron is a Fidesz jelöltje, Tar Mihály nyerte az időközi önkormányzati képviselőválasztást a 9. választókerületben. Az 1587 választásra jogosult közül 426 ment el szavazni, Tar Mihályt 183-an támogatták. A második a Jobbik jelöltje, Szabó Tamás lett, 104 szavazattal, harmadik a független Sárvári Attila 60 szavazattal. Az MSZP-s Répási János csak negyedik lett, 48-an szavaztak rá. A választást azért kellett kiírni, mert a Fidesz és a Nemzeti Fórum jelöltjeként megválasztott Csellár Zsuzsanna lemondott posztjáról. A várost szocialista polgármester vezeti, de eddig is a Fidesznek volt többsége a testületben, ami most sem változott.

Ahol a függetlenek nyertek

A Pest megyei Albertirsán a Fidesz és az Albertirsa Polgáraiért Egyesület (APO) jelöltjeként megválasztott Szmolár Attila lemondott posztjáról, ezért kell időközi választást tartani a 8. választókerületben. Szmolár helyére hatan pályáztak: Bartos Mihály a Fidesz jelöltje, Kovács Zoltán az MDF), Tóth János az APO színeiben, illetve három független jelölt, Bujdosó Csilla, Fülöp Sándor és Szemőkné Szedlacsek Judit. A választásra jogosult 1088 polgár közül 379-en mentek el szavazni, ami közel 35 százalékos részvételnek felel meg. A függetlenként induló Fülöp Sándor vállalkozó kapta a legtöbb szavazatot, összesen 106-ot.

A Veszprém megyei, alig több mint 500 lakosú Szapáron azért kellett polgármester-választást tartani, mert januárban elhunyt a település független polgármestere, Bálint Sándort. A polgármesteri posztért két független jelölt, Csizmadia Géza és Maros Éva Mária indult. A névjegyzékre felvett 420 választópolgár közül 250-en mentek el szavazni, közülük 160-an voksoltak Maros Évára - közölte a település körjegyzője.

Nem mindig jó előrejelzés

A 2006-os országgyűlési választások előtt március 19-én és 26-án voltak az utolsó időközi választások. Szentendrén a polgármester lemondása miatt volt szükség új választásra, amelyet nagy fölénnyel (mintegy 20 százalékkal a Fidesz és szövetségeseinek jelöltje, Dietz Ferenc nyert meg a szocialista Droblisch Erzsébet előtt. Egy mosonmagyaróvári, a helyi képviselő halála miatt kiírt önkormányzati képviselőválasztáson is a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy István nyert az Kern Éva, az SZDSZ-MSZP jelöltje előtt. Ezek a választások akkor nem jelezték előre az országgyűlési választások eredményét, hiszen áprilisban az MSZP nyert.