Fiktív számlázással gyanúsítják a MÁV Hídépítő korábbi munkatársait

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezeléssel gyanúsítják a MÁV Hídépítő Zrt. hat korábbi munkatársát. A rendőrség szerint a cég tulajdonában lévő egyik vállalkozásnál fiktív számlázás folyt, az okozott vagyoni hátrány több mint 200 millió forint.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a rendőrség a MÁV Hídépítő Zrt. hat egykori munkatársát, négyet őrizetbe is vettek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden. A rendőrök 2006. augusztusa óta nyomoztak a MÁV Zrt. feljelentése alapján. A feljelentés szerint a MÁV Hídépítő Kft. - amely a MÁV Zrt. 100 százalékos tulajdonában van - 2004. évre kimutatott 900 millió forintos vesztesége mögött a cég vezetőinek hűtlen kezelést megalapozó döntései állnak.

A rendőrség azt közölte, hogy a nyomozás során több szabálytalanságra bukkantak. Felmerült többek között annak a gyanúja, hogy a kft. fiktív számlázást folytatott, amely mögött tényleges tevékenység nem állt. Az is kiderült, hogy több ideiglenes hídelem legyártására kapott a kft. megrendelést, azonban az újak gyártása helyett a régieket festették át és számlázták le, mintha újak lennének. A bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány meghaladja a 207 millió forintot.

A több száz oldalas igazságügyi mérnöki szakértői vélemény 2009. szeptemberében készült el, ez alapján gyanúsították meg kedden a hat embert különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel. A kihallgatások folyamatban vannak, négy gyanúsítottat őrizetbe vettek és javaslatot tesznek előzetes letartóztatásukra. A BRFK a nyomozás során vizsgálja azt is, hogy más bűncselekmény is megvalósult-e.