Gyanús eredetű húst foglaltak le a húsvéti razzián

Vágólapra másolva!
Több mint egy tonna húst foglaltak le a hatóságok kedden egy Pest megyei vállalkozótól, aki a szállítmány eredetét nem tudta megfelelően igazolni. A hatóságok március 16-án kezdtek itthon fokozott ellenőrzést egyebek mellett piacokon, üzletekben, és míg a hústermékek esetében javulást tapasztaltak, a tojások esetében romlott a helyzet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években javult itthon az élelmiszer-biztonsági helyzet - közölte Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára kedden Budapesten, a Fővám téri vásárcsarnokban. Süth szerint a mostani, március 16-a óta tartó fokozott ellenőrzési akcióban pácolt, füstölt, nyers húsból összesen 2442 tételt vizsgáltak, amelyből 25 tételt - 90 kilogrammot - vontak ki a forgalomból.

Tavaly ugyanekkor még 53 tétellel kapcsolatban emeltek kifogást. Főtt húsokból 2230 tételt ellenőriztek, és összesen 24 kilogrammnyi kifogásolhatót találtak, ez az elmúlt év húsvéti időszakában ugyancsak kevesebb volt - közölte Süth, aki szerint a tojás esetében viszont rosszabbak az eddigi számok: idén jelentősen több esetben találtak problémás termékeket.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint 2007 óta összesen 230 ezer élelmiszer-ellenőrzést végeztek, amelyekből 8 milliárd forint bírság folyt be. Szollár elmondta azt is: hetente átlagosan 15 millió tojás fogy az országban. Ez a húsvéti időszakban duplájára, 30 millióra nő. Sonkából is több fogy ilyenkor: átlagosan 3000 tonnát adnak el húsvét előtt, és a csokoládéféleségek forgalma is jelentősen nő - csaknem 900 tonna talál gazdára ilyenkor.

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos egy kedd hajnali illegális hússzállítmányról mondott részleteket. Négyszáz kilogramm, feltehetően feketevágásból származó húsra bukkantak az állat-egészségügyi ellenőrök Pest megyében, amikor ellenőrzést tartottak a 4-es úton. Több járművet is leállítottak, kettőnél találtak súlyos szabálytalanságokat.

Egy Pest megyei vállalkozó kocsijában volt a 400 kilogrammnyi ismeretlen eredetű marha- és bárányhús. Az ellenőrök tudták, hogy a vállalkozónak az egyik fővárosi piacon üzlete is van. Azt is átvizsgálták, és további 1200 kilogramm húst találtak. A másik leállított járműben fagyasztott készétel volt, azonban a hőmérő +2 fokot mutatott abban, vagyis nem megfelelő hőmérsékleten tárolták az árut. A húst és a készételeket is lefoglalták, megsemmisítik azokat.