Harsány gimnazisták jelzik, hogy az utolsókat rúgja a tél

Vágólapra másolva!
Miközben a Dél-Dunántúlon ismét esik a hó, az ország keleti határának mentén több helyen süt a Nap és 5 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek. Az ország egyik legmelegebb helye szerdán Balmazújváros volt, ahol már a jácint is kikelt a földől, és a gimnazisták is harsányabbak lettek a jegyző szerint. Öt fokot mértek Hajdúböszörményen is, ahol a helyi patikus szerint a napsütés hatására hormonális változás indul meg az emberekben.
Vágólapra másolva!

Az ország észak-keleti részén több helyen sütött a Nap szerdán, egyes helyeken a hőmérséklet az 5-6 Celsius-fokot is elérte - a Dél-Dunántúlon ugyanakkor szerda reggel óta esik a hó. Az Ici interaktív Meteorológia szerint elsősorban a keleti határ környékén tartja magát az évszaknál ugyan hűvösebb, de a nulla fokot bőven meghaladó hőmérséklet (A napi időjárásról részletesebben itt olvashat.). Szerdán Békéscsaba és Debrecen környékén; egyebek mellett Balmazújvárosban, Hajdúböszörményen és Mezőpeterden volt a legmelegebb koradélutánig.

"A gimnáziumból érkező fiatalok kirajzottak a parkba, látszik, hogy jó kedvük van. Egyre több gyerek biciklizik az utcán" - mondta az [origo]-nak Veres Margit, Balmazújváros jegyzője. Veres szerint azokon a napokon, amikor jobb az idő, hangosabb a város, az emberek hangulatán meglátszik az időjárás változása.

Balmazújvárosban a hétvége még szeles és hideg idő volt, szerdán viszont sütött a Nap. A jó idő hatására a jegyző szerint néhány napja már a tulipán és a jácint is kibújt a földből, amelyek a két-három hete ébredő - és azóta elvirágzott - hóvirágot követték.

Hajdúböszörmény is a melegebb helyek közé tartozott Magyarországon, a helyi patikus szerint ennek annyi a jelentősége, hogy "a fákon és a bokrokon dagadnak a rügyek". "Ha húsz fok lenne nálunk, az ország másik felén meg nulla, akkor érződne a változás" - mondta az [origo]-nak az Arany Sas Patikában dolgozó férfi. "Ha valaki nagyjából hasonló környezeti tényezők között tartózkodik, nem befolyásolja az életminőségét 5 fokkal több vagy kevesebb hőmérséklet" - magyarázta.

A patikus szerint pozitív hormonális változásokat vált ki a helyiekben a napsütés, bár azt mondta, nem tapasztalt számottevő különbséget az emberek viselkedésében és a patikában sem keresnek más termékeket a borús, hidegebb napokhoz képest. "Úgy gondolom, most leginkább annak van hatása az emberekre, hogy a naptárt nézik, és látják, hogy kifelé megyünk a télből" - mondta.