Hat szervezet tudott országos listát állítani

Vágólapra másolva!
Hat szervezet tudott országos listát állítani a délután négy órai határidőig az áprilisi választásokra. A Fidesz, az MSZP és a Jobbik már korábban leadta a listát, az MDF, az LMP és a Civil Mozgalom az utolsó pillanatig kivárt.
Vágólapra másolva!

Öt párt és a Civil Mozgalom tudott országos listát állítani az országgyűlési választásokra. A listákat délután négy óráig lehetett bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál. A Fidesznél Orbán Viktor, az MSZP-nél Mesterházy Attila, a Jobbiknál pedig Vona Gábor a listavezető. Az MDF csak kedden véglegesítette a listát, az első helyet Dávid Ibolya pártelnök kapta. Az LMP már január végén összeállította a listát, náluk Schiffer András áll az élen, de a lista az Országos Választási Iroda információs oldalán egyelőre nem szerepel. Nem tették még fel a Seres Mária vezette Civil Mozgalom országos listáját sem. Az Országos Választási Bizottság várhatóan csütörtökön dönt a listák nyilvántartásba vételéről.

A korábbi országgyűlési választásokon mindig több országos lista volt. 1994-ben tudott a legtöbb, 15 párt listát állítani. 1990-ben és 1998-ban 12, 2006-ban 10, 2002-ben pedig 8 pártnak volt országos listája. Az országos listáról a töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot a pártok. Azokból a szavazatokból lesz töredékszavazat, amelyeket olyan egyéni jelöltekre adtak le, akik nem szereztek mandátumot egyéniben, és itt kerülnek beszámításra azok a listás szavazatok is, amelyekből nem lett mandátum. Az országos listákról összesen 58 mandátumot osztanak ki, az egyes pártok háromszor ennyi, azaz 174 jelöltet tüntethetnek fel a listán. Az országos listára közvetlenül nem szavaznak a választópolgárok. Országos listát azok a pártok állíthatnak, akiknek legalább hét területi listájuk van.