Hagyó nem megy el szerdai meghallgatására

Vágólapra másolva!
Nem vesz részt a BKV ügyek kivizsgálására alakult fővárosi bizottság szerdai ülésén Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes -jelentette be néhány órával az ülés előtt Hagyó. A politikus közölte: a bizottság fideszes elnökének egyik interjúja alapján nyilvánvaló, hogy a bizottság elfogult, így nem vesz részt a meghallgatáson, de péntekig írásban válaszol a bizottság kérdéseire, és nyilvánosságra is hozza a válaszokat.
Vágólapra másolva!

Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes nem vesz részt a BKV ügyek kivizsgálására alakult fővárosi bizottság szerdai ülésén, péntekig írásban válaszol a bizottság kérdéseire. Hagyó minderről szerda délelőtt az MTI-nek beszélt. Hagyót szerda délután hallgatta volna meg a bizottság, arról, hogy miről faggatták volna a politikust, itt olvashat részletesen.

Hagyó a döntéséről levélben értesítette György Istvánt, a bizottság fideszes elnökét. A politikus a bizottsághoz írt és az MTI-nek is eljutatott levelében a döntését azzal indokolja: a bizottság elnöke kedden olyan nyilatkozatot adott a Duna tévének, amely "megrendítette a bizottság eljárásának tárgyilagosságába vetett hitét". "Nem kívánok olyan bizottsági eljárásban biodíszletként szerepelni, amelynek szembetűnő célja nem az igazság kiderítése, hanem egy politikai prekoncepció igazolása" - fogalmaz Hagyó.

György István kedden a Duna tévében azt mondta: a BKV-botrány egy a kormánytól induló és a közüzemi cégek vezetőségéig elérő működési modell, amelynek célja a szervezett pénzkimentés. Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója interjújára hivatkozva azt mondta, Hagyó neve is elhangzott akkor, amikor a pénzosztásról beszéltek. Ha mindez beigazolódik, akkor az elmúlt 20 évben súlyos tízmilliárdok tűnhettek így el az adófizetők pénzéből - mondta a fideszes politikus.

Hagyó az MTI-nek azt mondta: az interjú előtt úgy készült, hogy részt vesz az ülésen. Hozzátette: korábban többször is jelezte, kész minden objektív vizsgálatot segíteni, amely tisztázhatja a BKV körül kialakult helyzetet. Így korábban természetesnek tartotta azt is, hogy részt vesz bizottság ülésén is. Hagyó közölte: a bizottság elnöke által feltett 23 írásban feltett kérdést péntekig írásban megválaszolja, és a bizottság tagjai, valamint a a sajtó részére megküldi azokat. Hagyó a levélben azt is írja, hogy a döntéséről tájékoztatta Burány Sándort, az MSZP budapesti elnökét, aki egyetértett vele.

"Továbbra is megerősítem: semmilyen bűncselekményt nem követtem el és állok valamennyi valóban független vizsgálat elé" - fogalmaz a politikus. Hozzátette: bízik abban, hogy írásbeli válasza mindenki számára lehetőséget teremt az ügy tisztánlátáshoz.

A Fidesz a bejelentés után azt közölte, György István délután 3 órakor tart sajtótájékoztatót az ügyben. Az [origo] megpróbálta elérni Györgyöt, a politikus azonban nem vette fel a telefonját.

Az MSZP Hagyóra bízza, milyen formában válaszol

Az MSZP budapesti elnöke, Burány Sándor tudomásul vette Hagyó döntését, és egyetért a volt főpolgármester-helyettessel abban, hogy a Fidesz a BKV körül kipattant botrányt arra használja, hogy a különböző ügyekben a saját érintettségét eltussolja. Hozzátette, arra kérte Hagyót, hogy a bizottság kérdéseire mindenképpen válaszoljon, ennek konkrét formáját rábízta. Tekintettel arra, hogy Hagyó Miklós semmilyen párttisztséget nem visel, politikai egyeztetési kötelezettségünk nincs - mondta Burány.

Bőhm András, a BKV-vizsgálóbizottság tagja számított arra, hogy Hagyó Miklós úgy dönt majd, nem jön el a testületi meghallgatására. A liberális képviselő, aki nemrég kilépett a közgyűlés SZDSZ-frakciójából, a vizsgálóbizottság szerdai ülése előtt azt mondta: nem csodálkozott volna azon, ha Hagyó már a bizottság elé hívásakor közli, hogy nem vesz részt az ülésen, de azon meglepődött, hogy "most hirtelen" így döntött. Szerinte ugyanakkor nem nehezíti a politikus távolmaradása a BKV-s ügyek feltárását.

Felfüggesztette párttagságát

Hagyót a BKV-ügy miatt február elején - az MSZP kérésére - lemondott képviselő-jelöltségéről és közgyűlési mandátumáról, miután az ATV meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy több gyanúsított, Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh Zsolt korábbi megbízott igazgató is terhelő vallomást tett rá.

Március elején készült több interjú is Balogh Zsolttal, amelyekben Balogh azt állította, hogy Hagyó előnytelen szerződések megkötésére kényszerítette és rajta keresztül hetvenmillió forint jutott a főpolgármester-helyetteshez. (Az interjúk részleteiről ebben és ebben a cikkben olvashat.) Hagyó az első, Magyar Nemzetnek adott interjú megjelenésének másnapján felfüggesztette MSZP-tagságát a párt érdekeire hivatkozva, de azt állította, hogy ártatlan, és kedden rágalmazás miatt fel is jelentette Baloghot. A politikust az ügyben nem gyanúsította meg a rendőrség.