Öt vasárnapi választáson tesztelik magukat a pártok

Vágólapra másolva!
Elveszítheti többségét a fővárosi VI. kerültet irányító MSZP-SZDSZ koalíció, ha a Fidesz jelöltje nyeri a vasárnapi időközi önkormányzati választást. Vasárnap öt településen tartanak időközi választást, az országgyűlési választások előtt több szavazás már nem lesz. 
Vágólapra másolva!

Öt időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap az országban. A fővárosi VI. kerületben, Albertirsán, Körmenden és Mezőtúron önkormányzati képviselőt, Szapáron pedig polgármestert választanak. Az április 11-i országgyűlési választások előtt ezen kívül több választás már nem lesz.

A VI. kerületi szavazással csütörtöki ülésén külön foglalkozott az Országos Választási Bizottság (OVB) is. Az OVB azt követően adott ki állásfoglalást, hogy az MTI szerdán azt írta: a terézvárosi választások miatti kampánycsend nemcsak a terézvárosi jelöltekre, hanem az őket jelölő pártokra, valamint az országos kampányról beszámoló médiára is vonatkozik. Az OVB csütörtöki határozata szerint a terézvárosi kampánycsend nem vonatkozik az országos kampányra. A szombat hajnali 0 órától vasárnap este hét óráig tartó terézvárosi kampánycsend csak azokra a műsorszolgáltatókra vonatkozik, amelyek a VI. kerületben sugároznak. Az országos médiumban pedig ez idő alatt nem lehet a VI. kerületi választás ügyeivel foglalkozni.

A terézvárosi időközi választást az SZDSZ-es Pócs Attila kerületi képviselő halála miatt írták ki. A választáson a Fidesz, a Jobbik, az MSZP-vel közösen az SZDSZ, a Magyar Kommunista Párt, valamint az LMP állított jelöltet. Ha vasárnap a Fidesz jelöltje szerez mandátumot, akkor az MSZP és az SZDSZ elveszíti többségét a 24 fős képviselőtestületben. A polgármester továbbra is az MSZP-s Verók István marad, a koalíció azonban a testületben kénytelen lesz egyedi alkukat kötni. Jelenleg a kerületet irányító MSZP-SZDSZ koalíciónak 12 képviselője van, a Fidesznek 8, a Jobbiknak és az MDF 1-1 képviselője van, illetve egy független képviselő ül még a testületben.

Pócs halála miatt az MSZ-SZDSZ koalíciónak már év elején is gondot okozott, hogy nem tudták biztosítani a minősített többséget. A kerület költségvetését csak 12 képviselő szavazatával fogadták el. Emiatt a Fidesz februárban az Alkotmánybírósághoz fordult, az ellenzéki párt szerint a költségvetés elfogadásához 13 szavazatra lett volna szükség, mivel pedig nem volt a minősített többség így érvénytelen a költségvetés. A kerület vezetése azonban azzal érvelt, hogy az SZDSZ-es politikus halálával 23-ra csökkent testületben átmenetileg a 12 fős többség is elfogadható.