Eljárást indít Brüsszel Magyarország ellen a 3,5 milliárdos papírbeszerzés miatt

Vágólapra másolva!
Jogsértési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarországgal szemben egy tavaly meghirdetett, 3,5 milliárd forintos irodaszer-beszerzés és a közbeszerzési törvény egyik rendelkezése miatt. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy választ adjon a brüsszeli kifogásokra.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság csütörtökön eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben a megreformált közbeszerzési törvény, illetve egy irodai eszközökről szóló közbeszerzés ügyében.

2009 júniusában a magyar Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított irodai papíráruk, irodaszerek, írószerek beszerzésére. A szerződést végül az ÁBP Ápisz-BudaPiért Kereskedelmi Zrt-vel kötötték meg 3,5 milliárd forint keretösszegben. A szerződés teljesítése jelenleg folyamatban van, a lejárat dátuma 2010. október 13.

Az, hogy tárgyalásos közbeszerzési eljárás volt, azt jelenti, hogy az ajánlatkérő megvitatta a szerződési feltételeket az ajánlattevőkkel, ami csökkenti a szerződés odaítélésére vonatkozó eljárás átláthatóságát. Az uniós szabályok szerint tárgyalásos eljárást csak kivételes esetekben lehet alkalmazni, például akkor, ha az ellenszolgáltatást nem lehet előzetesen átfogóan meghatározni. A brüsszeli bizottság úgy ítéli meg, hogy ilyesmiről nem volt szó az irodai eszközbeszerzéskor, ezért az eljárás során a rendes szabályokat kellett volna követni, melyek nagyobb átláthatóságot és az ajánlattevőkkel szembeni egyenlő bánásmódot biztosítottak volna.

A másik brüsszeli kifogás arra vonatkozik, hogy a megreformált magyar közbeszerzési törvény kiegészült egy új rendelkezéssel, amely kimondja: az ajánlattevők bizonyos esetekben csak akkor támaszkodhatnak harmadik felekre a szerződés teljesítése során, ha azok felett többségi befolyást gyakorolnak. A bizottság szerint ez nincs összhangban az uniós közbeszerzési szabályokkal, azokban ugyanis nincs ilyen megkötés.

A bizottság közölte: Magyarország két hivatalos felszólítást fog kapni, úgynevezett "indoklással ellátott véleményeket". Ez az uniós jogsértési eljárás második lépcsőjének felel meg. Ha a bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, az ügyet az Európai Bíróság elé utalhatja. Csütörtökön Spanyolországgal szemben is fellépett a brüsszeli végrehajtó testület közbeszerzési ügyben.