Két budapesti MDF-es jelölt indulását már engedélyezte a bíróság

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság úgy döntött, hogy az MDF-es Slosár Gábor és Pusztai Erzsébet indulhat egyéni jelöltként az áprilisi választásokon. A bíróság szerint indulhatna Csapody Miklós is, de ő időközben visszalépett a jelöltségtől. A bíróság pénteken döntött MDF-es jelöltek elleni beadványokról.
Vágólapra másolva!

Indulhat Slosár Gábor, az MDF egyik budapesti jelölte az áprilisi választásokon, miután a Fővárosi Bíróság pénteki jogerős döntésében helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát. (Korábban a Független Hírügynökség hírére alapozva azt írtuk, a Fővárosi Bíróság elutasította az MDF budapesti listját, de a határozatból kiderült, hogy nem erről döntöttek - a szerk.)

Slosár Gábort Budapest 18. választókerületében jelölte egyéniben az MDF. Slosár a határidőig 957 ajánlószelvényt adott le a helyi választási bizottságnál. A jelöltséghez 750 érvényes kopogtatócédula szükséges, és mivel Slosár szelvényeiből a bizottság több mint kétszázat érvénytelennek talált, mert azokon a jelölt neve és a választópolgár adatai más színű tollal szerepeltek, ezért nem engedélyezték az indulását. Slosár a döntés ellen fellebbezett, az FVB pedig úgy döntött, hogy indulhat. A Fővárosi Bíróság ezt a döntést hagyta most helyben. Az ügy azért került a bíróság elé, mert egy magánszemély megtámadta az FVB döntését.

Engedélyezte a bíróság Pusztai Erzsébet indulását is. Az MDF pártigazgatója Budapest 2. választókerületében. Pusztai 999 ajánlószelvényt adott le határidőig, a helyi választási bizottság nyilvántartásba is vette. Indulását egy magánszemély támadta meg az FVB-nél azt állítva, hogy Pusztai ajánlószelvényeinek legalább fele érvénytelen. A választási bizottság elutasította a kérelmet, mire a panaszos a bírósághoz fordult. A Fővárosi Bíróság elfogadta az FVB határozatát. A döntés jogerős.

Csapody is indulhatna

Egy harmadik döntéssel a Fővárosi Bíróság jóváhagyta az eredetileg a budapesti 15. választókerületben induló, de időközben visszalépett Csapody Miklós indulását is. Az MDF-ből azóta kilépett Csapodyt március 16-án vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság, de valaki megtámadta a döntést. Azt kifogásolta, hogy érvényesnek fogadták el azokat az ajánlószelvényeket is, amelyeken a választópolgár aláírása és az adatok kitöltése más-más tollal történt. Az állítás igazolására egy nyilatkozatot csatol, amelyben egy választó azt írja, ő nem adott ajánlást Csapodynak, mégis szerepel a neve a cédulák egyikén.

A Fővárosi Választási Bizottság újra megvizsgálta a cédulákat. Egyet érvénytelenítettek, de jóváhagyták Csapody indulását. A kérelmező bírósághoz fordult, mert szerinte az FVB kétséges hitelességű ajánlószelvényeket fogadott el. A bíróság az összes ajánlószelvényt megtekintette, és megállapította, hogy nem merült fel olyan adat, más egyéb körülmény, amely kétségessé tette az ajánlószelvények hitelességét.

Fővárosi listát állíthat az MDF

Az MDF számára kedvező fejlemény az is, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén megváltoztatta az FVB határozatát, amelyben az megtagadta az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét. A testület hosszas vita után, 4:2 arányban döntött arról, hogy helyt ad Dávid Ibolya, az MDF elnöke által benyújtott fellebbezésnek és nyilvántartásba veszi a párt budapesti területi listáját. A javaslatot az MSZP és a Fidesz-KDNP delegáltja nem szavazta meg. Az MDF budapesti listáját a hét elején elutasította az FVB, mert szerintük nem volt elég érvényes jelöltje a pártnak.

Az MDF budapesti listáját a hét elején utasította el az FVB. Ahhoz, hogy egy párt listát állítson Budapesten, legalább nyolc egyéni jelöltre van szükség. Az MDF-nek a lista bejelentésekor meg is volt a nyolc jelöltje, de egyikük, Csapody Miklós később kilépett a pártból. Az FVB a fideszes, MSZP-s és jobbikos delegáltak ellenszavazatával azért utasította el az MDF budapesti listáját, mert szerintük Csapody Miklóst nem lehet figyelembe venni, ezért a pártnak csak hét, a listaállítás szempontjából figyelembe vehető jelöltje van. A jelöltállítási határidejéig eredetileg 10 MDF-es jelölt adta le a kopogtatócédulákat, de kettejüket, Király Zoltánt és Slosár Gábort csak fellebbezés után vette nyilvántartásba az FVB. Őket azért nem számították jelöltnek, mert csak a budapesti listaállítási határidő után döntöttek a sorsukról.

A párt Nógrád megyei listáját azonban csütörtökön érvénytelenítette az OVB. Nógrádban két egyéni körzetben kell jelöltet állítani ahhoz, hogy egy pártra szavazni lehessen a megyében a választásokon. Nógrádban három MDF-es képviselőjelölt adta le az induláshoz szükséges 750 ajánlószelvényt, egyikük indulását azonban nem engedélyezte a helyi választási bizottság, egy másik jelölt pedig már azután lépett vissza, hogy jóvá hagyták indulását.

A helyi választási bizottság ennek ellenére elfogadta az MDF megyei listáját arra hivatkozva, hogy a választási eljárási törvény szerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett", tehát a visszalépett jelöltet beszámították a párt jelöltjei közé. A helyi választási bizottság döntését azonban budapesti magánszemélyek megfellebbezték, az OVB pedig csütörtökön 4:2 arányban helyt adtak a fellebbezésnek. A listát ellenzők azzal érveltek, hogy nem felel meg a választói akaratnak, ha engedélyezik a listaállítást, ugyanis a választók azt akarták támogatni, aki visszalépett.