Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Demszkyt is elmarasztalná a BKV-botrányokat vizsgáló bizottság

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor főpolgármestert, Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettest, illetve a BKV korábbi vezérigazgatóit is elmarasztalná a BKV-botrány miatt megalakult fővárosi vizsgálóbizottság - írja a Népszabadság. A lap szerint elkészült a bizottság jelentéstervezete, amelynek a mandátuma a héten jár le.
Vágólapra másolva!

A főpolgármestert és helyetteseit, valamint a várost vezető koalíciót is felelősség terheli a BKV-botrány miatt - a Népszabadság szerint ezt tartalmazza a BKV-botrány miatt megalakult fővárosi vizsgálóbizottság szerdán elkészült jelentéstervezete.

A dokumentum szerint Demszky Gábor főpolgármester többek között abban hibázott, hogy "a hozzá eljutott jelzések ellenére nem tett érdemi lépéseket a BKV-botrányok megelőzésére, kivizsgálására". A jelentés felrója Demszkynek azt is, hogy "a felelősséggel nem bíró politikai főtanácsadó, Mesterházy Ernő politikai mozgásterét korlátlanná tette".

A tervezet szerint Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes abban hibás, hogy "feladatait félreértelmezve járt el", valamint "feladatai teljesüléséről hiányosan vagy egyáltalán nem adott számot".

Hibásnak tartja a kialakult helyzetért a dokumentum a városháza gazdasági bizottságát, mert nem tudta megfelelően érvényesíteni a tulajdonos főváros érdekeit, a BKV igazgatóságát azért, mert nem tudta a cég törvényes működését megfelelően figyelemmel kísérni, a felügyelőbizottságot pedig azért, mert a botrányos ügyekkel nem foglalkozott.

A tervezet hibásnak nevezi a BKV korábbi vezérigazgatóit, Aba Botondot - mert megszüntette a jogi osztályt, ezért is sérthették meg sorozatosan a cégnél a jogszabályokat és belső előírásokat -, Antal Attilát - mert nem lépett fel a vállalat feudális rendszerű működtetése ellen, valamint felesleges tanácsadói és megbízási szerződéseket írt alá -, és Balogh Zsoltot - mert semmit sem tett a politikai kézi vezérlés ellen.

A fideszes György István által vezetett vizsgálóbizottság csütörtökön is ülésezik, mandátuma a héten lejár. A testület szocialista tagja szerdán a Népszabadság szerint jelezték, a tervezetben vannak általuk elfogadhatatlannak tartott kitételek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről