Demszky csak az üzemanyag-adalék beszerzését ismerte el Antal állításai közül

Vágólapra másolva!
Nem kötött szerződést Antal Attilával, a BKV korábbi vezérigazgatójával az általa említett kommunikációs cég - mondta a TV2 Tények című műsorának Bruck Gábor cégvezető. Demszky Gábor főpolgármester az RTL Híradónak ugyanakkor elismerte: valóban kérte egyszer a volt vezetőtől, hogy használjanak egy bizonyos üzemanyag-adalékot a BKV-nál. Bruck és Demszky a Magyar Nemzetben szombaton megjelent Antal Attila-interjúra reagált.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármester személyes felelősségéről, és a BKV szerződéseiről beszélt a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban Antal Attila, a közlekedési társaság korábbi - a BKV-ügyekben hűtlen kezelés miatt meggyanúsított és házi őrizetbe helyezett - vezérigazgatója.

Antal az interjúban azt mondta, egyszer személyesen a főpolgármester, Demszky Gábor telefonált rá, és adott utasítást egy bizonyos üzemanyag-adalék beszerzésére a BKV-nál. A főpolgármester az RTL Híradónak szombaton elismerte, hogy ezt valóban kérte a volt vezérigazgatótól. Mint mondta: azért, mert ezzel az adalékanyaggal kevesebbet fogyasztanak a buszok. A szert Demszky Gábor szerint 1997 óta használják a társaságnál és Antal Attila nem akarta megrendelni.

A BKV volt vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek arról is beszélt: "egyszer például a Sawyer-Miller Group nevű marketing- vagy PR-céget ajánlotta erősen a figyelmembe, azzal, hogy majd ők megoldják a BKV kommunikációs gondjait". A cég Demszky Gábor volt kampányfőnökének, Bruck Gábornak a cége. Bruck telefonon azt mondta a TV2 Tényeknek, hogy Antal Attila vezetése alatt nem kötött egyetlen szerződést sem a BKV-val. Bruck szerint Antal Attila kirúgása után néhány hónappal viszont kötöttek szerződést a társasággal, az akkori menetrendváltozás lakossági tájékoztatását végezték.

Aba Botond is ügyvédhez fordul

Aba Botond, a BKV korábbi vezérigazgatója ügyvédhez fordul utódja, Antal Attila szombaton megjelent interjúja miatt - közölte a HírTv. Antal elődjével kapcsolatban a Magyar Nemzetnek azt mondta: "A lobbikörben elhangzott, hogy meg kell oldani Aba Botond végkielégítését, mert megígérték neki, hogy emelt fővel távozhat, és valahogy majd rendezik a távozása pénzügyi részét is". Mint a lap írja, ez a fénymásoló-állomány felméréséről szóló szerződés segítségével történt. Aba Botond a HírTv-nek mindössze annyit mondott: hazugságnak és csúsztatásnak tartja Antal állításait, és emiatt kedden ügyvédhez fordul.

A fénymásoló-felmérés ügyében Kocsis István, a BKV vezérigazgatója tett feljelentést ismeretlen tettes ellen 2009 szeptemberében. A Magyar Nemzet akkoriban azt írta, hogy csaknem 20 millió forintot költött el 2007-ben a BKV a saját fénymásoló-állományának teljes felmérésére. A napilap szerint a vizsgálatot a társaság vezérigazgatósága rendelte meg.

Demszky Gábor szombaton közleményben reagált Antal állításaira, amelyben azt írta: a korábbi vezérigazgató állításai valótlanok, ezért jogi lépéseket tesz ellene. "Antal Attilát a botrányos busztender után (...) felszólítottam, hogy mondjon le vezérigazgatói megbízásáról. Ezt, úgy tűnik, azóta sem bocsátotta meg nekem, ezért a részben ellene folytatott nyomozás során megpróbál alaptalan vádakkal illetni" - írta a főpolgármester. (Erről bővebben itt olvashat.)