Calicivírus fertőzhetett egy békéscsabai iskolában

Vágólapra másolva!
Feltehetően calicivírus okozott tömeges megbetegedést egy békéscsabai általános iskolában. A fertőzést az egyik gyerek vihette be a közösségbe.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg calicivírus okozta járvány miatt maradt otthon hányinger és hányás tüneteivel 23-ból 18 első osztályos diák csütörtökön Békéscsabán, az Erzsébethelyi Általános Iskolából - írta a Békés Megyei Online csütörtök este. Benedekfi Katalin, a békéscsabai kistérségi tiszti főorvos azt mondta, hogy a helyszíni szemle alapján a 303 tanuló közül 51 gyermek hiányzása hozható összefüggésbe a fertőzéssel. Eddig tizenkét gyermek ment orvoshoz, de Benedekfi arra számít, hogy a megbetegedések száma nőni fog.

Az iskola élelmezését négyezer adagos konyha látja el, és mivel máshol nem észleltek hasonló panaszokat, arra következtetnek, hogy nem az élelmiszerrel terjedt el a kórokozó, hanem egy beteg gyerek vitte be a fertőzést a közösségbe.

Kucseráné Szabó Mária iskolaigazgató elmondta: fokozottan odafigyelnek a mosdók, kilincsek fertőtlenítésére, és gyakrabban mossák fel az osztálytermeket. Tombácz Zsuzsanna régiós járványügyi osztályvezető szerint többet majd akkor tudhatnak, ha megvizsgálták a széklet-, illetve ételmintákat.