Kilépett két képviselő a fővárosi SZDSZ-frakcióból

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön elfogadta Budapest 539 milliárd forintos költségvetését. A döntés után a főpolgármestert korábban kritizáló Lakos Imre és Bőhm András bejelentette, hogy kilépnek a fővárosi SZDSZ-frakcióból. Ikvai-Szabó Imre szerint visszafogott és fejlesztésközpontú a költségvetés.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön fogadta el 539 milliárd forintos költségvetését 34 igen szavazattal, 30 nem ellenében, tartózkodás nélkül. A költségvetés több mint 491 milliárd forintos bevétellel számol, és a szabad demokrata és a szocialista képviselők szavazták meg.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes, a napirendi pont előadója azt mondta, hogy a várost 2010-ben a gazdasági válság miatt "minden eddiginél hatalmasabb determinációk szorongatják". A fővárosi önkormányzatnak azonban a felmerült nehézségek ellenére is sikerült a pénzügyi stabilitás megőrzésével megfelelő alapokra helyeznie a 2010-es költségvetést - mutatott rá a városvezető.

Néhány nappal korábban Ikvai-Szabó Imre visszafogottnak és fejlesztésközpontúnak nevezte a költségvetés tervezetét. Mint mondta, a központi források csökkentése miatt a főváros lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhat az idén, mint 2009-ben, ez azt is jelenti, hogy a közszolgáltatások színvonala csökkenhet.

A városvezető közölte, szinte valamennyi területen kevesebb pénzből és alacsonyabb normatívákkal kell majd gazdálkodniuk az intézményeknek, a büdzsé legnagyobb vesztese pedig a közoktatási ágazat lehet. Elmondta, a büdzsé tervezésénél nagyon nehéz helyzetben van a főváros, mert ahol lehetett, már a korábbi években "elmentek a falig"; amit lehetett, a takarékosság érdekében ésszerűsítettek, összevontak vagy megszüntettek. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön 34 igen, 6 nem szavazattal, valamint 21 tartózkodás mellett elfogadta a 2009-es költségvetés módosítását is.

A költségvetés elfogadása után a szabad demokrata Lakos Imre kért szót, aki bejelentette, hogy Bőhm András képviselőtársával együtt kilépnek az SZDSZ fővárosi frakciójából, és a továbbiakban független képviselőként dolgoznak tovább. Lakos már korábban lemondott tanácsnoki posztjáról, Bőhm pedig keményen bírálta többször Demszky Gábor főpolgármestert. Lakos hozzátette, azért szavazták meg a büdzsét, hogy a főváros működőképes legyen.

A magyar belpolitika és a Fővárosi Közgyűlés történetében is lezárult egy húsz éves időszak, s ezt méltósággal kell tudni kezelni - indokolta Lakos Imre, hogy miért lépett ki csütörtökön Bőhm Andrással együtt az SZDSZ fővárosi frakciójából. Véleménye szerint az elmúlt három évben, a fővárosban meghozott döntések már nem voltak hatékonyak, gyorsak.

"Vergődés volt ez a három év" - fogalmazott a politikus, aki szerint az MSZP-SZDSZ koalíció nem tudott alkalmazkodni az egyfős többséghez. "Ezzel a fővárosi MSZP-vel egyébként sem lehetett volna együttműködni, ez a fővárosi MSZP alkalmatlan volt arra, hogy hatékony együttműködést produkáljon" - mondta Lakos Imre, aki szerint az SZDSZ-frakció is "fáradtan és fásultan viselkedett" az elmúlt három esztendőben.

Az SZDSZ-ből, mint pártból való esetleges kilépéséről azt mondta, hogy ez a csütörtöki közgyűlésnek nem volt témája, s erre a kérdésre a következő hetek adják majd meg a választ. Szerinte a következő parlamenti választások átrendezik az ország belpolitikai térképét, és mindenkinek el kell döntenie, ezen belül hol találja meg a helyét.

Az MTI kérdésére azt mondta, a mai magyar belpolitikában nem ismer olyan pártot, amelynek tagja tudna lenni. Hozzátette, hogy a XI. kerületi SZDSZ frakcióból nem akar kilépni, mert azt nem lehet a fővárosihoz hasonlítani, ugyanis az "egy jól működő csapat".