A Balatonring nélkül nem épít utat Sávolyra a kormány

Vágólapra másolva!
Ha eldől, hogy a beruházó nem kap hitelt az államtól és nem épül meg a sávolyi motorversenypálya, akkor nem építi meg az állam az oda vezető utakat sem - közölte az [origo] kérdésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.. Szerdán jelent meg pályázati felhívás két út megépítésére, amelyek a Balatonringhez vezetnének, de ha az egyelőre ingatag lábakon álló projekt meghiúsul, visszavonják a kiírást.
Vágólapra másolva!

A Balatonring csak akkor tud idén szeptemberre, a MotoGP-futam idejére elkészülni Sávolyon, ha még a héten aláírja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a beruházóval a 15,3 milliárdos, állami kezességvállalással megtámogatott hitelről szóló szerződést. Konkrét szerződéskötési időpont még nincs, és az [origo] információi szerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy még a héten születhet szerződés (erről bővebben itt olvashat), az állam szerdán mégis közzétett egy felhívást: a motorversenypályát megközelítő két út megépítéséhez keres kivitelezőt.

A felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, az ajánlatkérő a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.. A pályázat nyertesének ki kell építenie egy 700 méteres útszakaszt, amely a sávolyi autópálya-csomópont összekötő ágát csatlakoztatja a 7-es fúőúthoz, ezenkívül egy földutat kell átépítenie mintegy 250 méteres távon. A közbeszerzést május közepéig bonyolítják le a felhívás szerint.

Az [origo] megkérdezte az állami céget, miért tették közzé a felhívást az előtt, hogy a projekt sorsa eldőlt volna. A cég szerint erre kaptak utasítást a közlekedési minisztériumtól még decemberben, a tárca azt is megjelölte, hogy az utakat idén június 26-áig kell befejezni, mintegy 200 millió forintból.

A NIF Zrt. szerint ki kellett írni a pályázatot, mert az eljárás lebonyolítása időigényes, emiatt legkorábban május közepén lehet megkötni a szerződést a nyertes kivitelezővel, így mindössze egy hónap marad az utak megépítésére, ami "nagyon feszített" tempót jelent.

Ha az állam végül mégsem nyújt hitelt a sávolyi beruházónak, tehát nem tud megépülni a Balatonring, akkor a NIF Zrt. valószínűleg visszavonja a közbeszerzési felhívást - közölte az állami cég. Erre az ajánlattételi határidőig, áprilisig van idejük.

A sávolyi motorversenypálya körüli problémákról szóló összes cikkünket elolvashatja itt.