Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az MSZP jótékonysági tagozatában futott be Hagyó

Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt megszüntette az MSZP vezetése a párt karitatív tagozatát, amelyet a BKV-botrányban megbukott Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes vezetett. Az [origo]-nak nyilatkozó MSZP-s politikusok szerint Hagyó a tagozattal kezdte karrierjét a pártban, a csoportosulást nem poziciószerzés miatt hozták létre, valóban végzett karitatív tevékenységet, egy idő után azonban elhalt. 
Vágólapra másolva!

"A párt karitatív tagozatának ügyvezető elnöke" - olvasható az Országgyűlés honlapján található életrajzban a BKV-botrány miatt a képviselőség mellett minden egyéb tisztéségéről lemondani kényszerült Hagyó Miklósról. A politikusról Balogh Zsolt korábbi megbízott BKV-vezérigazgató a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában többek között azt állította: egy alkalommal Nokia-dobozban kellett pénzt átadnia a politikusnak. (Az interjúról itt olvashat bővebben.) Hagyó tagadja, hogy bármilyen tisztességtelenséget követett volna el.

Az MSZP honlapja szerint a pártnak jelenleg összesen 26 tagozata van, ezek között azonban nem található meg a karitatív tagozat. A párt sajtóosztálya az [origo]-nak ezt azzal indokolta, hogy a csoport 2008-ban megszűnt. A sajtóosztály arra vonatkozó kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, hogy miért szűnt meg a tagozat, kik voltak annak a tagjai, illetve milyen jellegű tevékenységet végeztek. Mindössze annyit közöltek, mivel megszűnt a tagozat, így nem aktuális erről beszélni.

Az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő vezető MSZP-s politikus azt mondta: a párton belül köztudott volt, hogy a tagozat Hagyóhoz kötődött, a politikus karrierje ezzel indult az MSZP-ben. Nem politikai pozíciószerzés miatt jött létre, mint például a Mozaik klub - mondta forrásunk, aki szerint a tagozat normálisan működött, bár nem volt különösebb jelentős csoportosulás.

Különböző segélyakciókat szerveztek, például árvízkárosultak javára gyűjtöttek pénzt. Forrásunk azt azonban már tudta megmondani, melyik árvízről volt szó, ezt azzal indokolta, hogy a tagozat évekkel ezelőtt, még az MSZP kormányra kerülése előtt volt aktív. Forrásunk arra sem emlékezett, hogy kik voltak a tagozat tagjai, mindössze annyit mondott, valószínűleg tagja volt Lelovics Ottó, fővárosi MSZP-s politikus. Róla Balogh a Magyar Nemzetnek azt mondta: az ő szobájában adta át a kenőpénzt Hagyónak. Lelovicsot március elején gyanúsítottként hallgatták ki felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt, amivel a gyanú szerint 20 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A főváros MSZP vezetésének egyik, név nélkül nyilatkozó tagja az [origo]-nak szintén azt mondta: emlékei szerint Lelovics tagja volt a tagozatnak. Más tagot fővárosi forrásunk sem tudott megnevezni. Mindössze annyit mondott: a párt választmánya formai, ügyrendi problémák miatt szüntette meg a tagozatot 2008-ban, nem pedig politikai problémák miatt. A formai okokra forrásunk nem emlékezett pontosan, emlékei szerint a tagozat a megszüntetés előtt már nem nagyon működött.

Oláh Lajosnak, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium MSZP-s államtitkárának az életrajzában szintén szerepel a karitatív tagozat. Az államtitkár eszerint a tagozat országos elnökségének volt a tagja. Oláh telefonon mindössze annyit közölt [origo]-val, hogy tárgyaláson van, így nem tud válaszolni a kérdéseinkre. Később többször próbáltuk elérni, de nem vette fel a telefonját. Oláh az MSZP sajtóosztályán keresztül azt közölte: mivel a tagozat már megszűnt, így nem kíván nyilatkozni róla.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről